A globálisan előállított étel pazarlásának 25%-kal való csökkentése 795 millió alultáplált ember életét mentené meg, és elegendő lenne több mint 870 millió ember élelmezésére, akik éhségtől szenvednek, az ENSZ Élelmiszer és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentése szerint.
A jelentés rávilágít az élelmiszer-pazarlás negatív hatásaira, amely nem csak az élelmiszer-biztonság hiányának egyik fő oka, hanem káros hatással van a klímaváltozásra, valamint következménye és szimbóluma a globális fogyasztási és elosztási rendszerek elégtelenségének.
A fejlett országok átlagban 670 millió tonna élelmiszert dobnak el évente, miközben a gazdag országok fogyasztói 95 és 115 kilógramm ételt dobnak ki évente; habár ez az adat a szubszaharai Afrikában és Dél-kelet Ázsiában 6 és 11 kg között van.
A becslések azt mutatják, hogy a 9,6 milliárd ember élelmezésére, akik 2050-ben benépesítik a bolygót, 60%-kal többel kellene növelni az élelmiszer-előállítást, mint azt 2005-ben láttuk.
Az emberek 1,4 milliárd hektárt (a megművelhető területek 30%-át) használják fel arra, hogy olyan élelmiszert termesszenek, amelyet sosem fogyasztanak el. A jelentés a víz rossz felhasználására is rávilágít: több vizet pazarolunk olyan élelmiszer öntözésére, amelyet meg sem eszünk, mint amelyet olyan hatalmas országok, mint India vagy Kína használnak el egy egész év alatt.
forrás: Granma