A pécsi egyetemisták Szolidaritási Felhívása

Pécsi diákok, egyetemisták, dolgozók, Pécs lakói, közösségei, elnyomott csoportjai!

Összefogásra és szolidaritásra hívunk fel titeket!

Mi, pécsi egyetemi polgárok felháborítónak tartjuk Orbán Viktor miniszterelnök meghívását a pécsi középkori egyetem alapításának 650 éves évfordulójára. Ízléstelen és megalkuvó egy olyan politikussal együtt ünnepelni az egyetemet, aki kormányzása alatt ilyen sokat tett a felsőoktatás szétzüllesztéséért. A forrásmegvonások, a politikai megbízott kancellárok kinevezése, a párt ideológiájának nem tetsző szakok és egyetemek elleni politikai támadások és az egyetemek központi vezérlése a magyar felsőoktatás színvonalát csökkentették, tovább rontották a tanszabadságot és az esélyegyenlőséget. Elutasítjuk, hogy az egyetem kollaboráns vezetői együtt ünnepelnek a miniszterelnökkel és a város vezetőivel.

Emellett tisztában vagyunk azzal, hogy az általunk nap mint nap tapasztalt társadalmi problémák messze túlmutatnak az egyetemen. Városunk romokban: egyre mélyül a lakhatási válság, a szociális háló megszűnése és a városvezetés pusztán a felsőbb osztályok érdekeit szolgáló intézkedéseinek következtében egyre többen sodródnak szegénységbe, kerülnek az utcára, vagy dolgoznak nehéz körülmények között, megalázó bérért. A város költségvetése összeomlott, a fejlesztések szinte csak a legfelsőbb rétegeket érintik, eközben kulturális értékeinket elviszik, az atomhulladékot idehozzák.

Összefogásra és közös kiállásra hívjuk fel Pécs lakosait: a kizsákmányolt dolgozókat; a lakásszegénységben élőket; a kirekesztett kisebbségek tagjait; a diákokat: szakiskolásokat, gimnazistákat és egyetemistákat; a kiszolgáltatott tanárokat és az alulfizetett egyetemi oktatókat és dolgozókat; a gyári munkásokat; a vasutasokat; a bányászokat; a kereskedelmi dolgozókat; a mentősöket és az ápolókat; a rendvédelmi dolgozókat; a közmunkásokat; a hajléktalanokat; a közalkalmazottakat; a menekülteket; a démonizált civil szervezeteket és a szakszervezeteket!

Az utóbbi évek eseményei egyértelművé tették számunkra, hogy nincs értelme kiállni egyetlen elnyomott csoport mellett sem, ha nem állunk ki mindegyik mellett. Hangoljuk össze és segítsük egymás tiltakozó akcióit, tüntetéseit! Vállaljunk szolidaritást a sztrájkolókkal, indítsunk sztrájkmozgalmat! Kezdjük el megszervezni az együttműködés új formáit, és harcoljunk együtt egy mindenki számára élhető városért és országért!

A következő hetekben, hónapokban felvesszük a kapcsolatot pécsi csoportokkal, egyetemi és városi közösségekkel, szakszervezetekkel. Addig is többet megtudhatnak az egyetemi önszerveződésekről a Pécsi Szabadegyetem oldalán: www.facebook.com/szabadegyetem.pte/

Szabad ország, szabad egyetem!

forrás: https://docs.google.com/document/d/1ZUdHf__VMwFwCHr5q2xb3aHBSADCggp2LHVsKqZeSm0/edit

Vélemény, hozzászólás?