A polgári demokrácia csődje

A 2014-es önkormányzati választásokon feltehetően minden eddiginél alacsonyabb részvétel mellett a teljes lakosság kevesebb mint 20 százalékának támogatását tudták csak megszerezni a hatalmat minden szinten uraló pártok.

MMP2006NEWLOGO2FA polgári demokrácia lehetőségeit kihasználva azonban a Fidesz csökkenő támogatottsága ellenére meg tudta erősíteni hatalmi pozícióit, amivel elhárult minden akadály egy nyíltan diktatórikus, neohorthysta rezsim kiépítése elől. Ez lényegében a polgári demokrácia csődjét jelenti.

A jelenlegi helyzet kialakulásáért nagy felelősséggel tartoznak az egymással marakodó, úgynevezett polgári demokratikus pártok vezetői is, akik számára fontosabb volt személyes befolyásuk vélt növelése, és a megszorításokra alapozott politika képviselete. A végső és döntő hibát a már nyíltan jobboldali Bokros Lajos támogatásával követték el az ellenzéki erők budapesti szervezetei, ami kihatással volt az egész ország politikai életére.

A választók nem bíznak a tőke kontrollja alatt álló „ellenzékben”. Az Európai Baloldal szerint teljesen újjá kell szervezni a baloldalt úgy, hogy véglegesen és egyértelműen szakítani kell a neoliberális politikával és annak képviselőivel. A baloldali alternatívának a vagyonuktól megfosztott többség érdekeit kell a középpontba helyeznie, és a fasizálódó rendszer ellen az alulról építkező demokrácia eszközeivel kell fellépnie.

Európai Baloldal
Sajtóiroda
http://europai-baloldal.hu

Vélemény, hozzászólás?