Jászapátiban demonstrálna az újfasiszta jobboldal

Közös demonstrációt tart július 25-én Jászapátin a Mi hazánk és a Jobbikhoz köthető két félkatonai szervezet, a Betyársereg és a Magyar Önvédelmi Mozgalom.

Az úgynevezett cigánybűnözés ellen kívánják felemelni a szavukat. Eredetileg felvonulást akartak rendezni, ahogy azt a Magyar Gárdától megtanulták. Attól a Magyar Gárdától, amelynek alapítóival a magukat demokratának hazudó pártok paktálnak. A Mi Hazánkat a Fidesz szövetségesének tekintjük, és sokan elhiszik azt a hazugságot, hogy a szélsőjobboldali gondolkodású, egykori Jobbik-tagok pártja. Vagy pontosabban, a Jobbikból már kiváltak a szélsőjobboldaliak, és ide léptek be.

Csakhogy a Jobbik egyre inkább és egyre gátlástalanabbul bizonyítja, hogy ugyanolyan szélsőjobboldali, tróger banda, amilyen volt. Éppen a napokban tett közzé egy vastagon rasszista plakátot a Jobbik ifjúsági szervezete, s az elmúlt hetekben a Jobbik nemcsak megszavazta az un. homofób törvényt, ami az un. ellenzék szerint bocsánatos, hanem az EU parlamentben nem szavazták meg sem a nők egyenjogúságát elismerő határozatot, sem a Fideszt elítélő indítványt.

A Jobbik mind eszmeileg, mind anyagilag a Magyar Öncédelmi Mozgalom és a Betyársereg támogatója. Egyes tagjait, mint például az orosházi helyi Jobbik-elnököt, Szabó Ervint baráti szálak fűzik a MÖM-höz, a Jobbik irodájában tartja a MÖM a rendezvényeit.

Szabó Ervin azzal dicsekszik, hogy Toroczkaival, a Mi hazánk egyik vezéralakjával, sok közös pályázatot nyertek. Orosházán a helyi DK tiltakozása és a DK helyi elnökének tett írásbeli ígéretek (Dobrev Klára aláírása díszeleg a támogató nyilatkozaton) ellenére a DK Szabó Ervint támogatja az un. előválasztáson, és ehhez csatlakozott az MSZP is.

De említhetnénk Stummer Jánost is, a Jobbik egyik alelnökét, korábban a budapesti elnököt, aki bevallottan szoros kapcsolatban van a nácik nemzetközi találkozójának, a kitörésnapi túráknak szervezésében élen járó László Attila Tiborral, a MÖM vezetőjével, és aki persze most közös ellenzéki jelölt. Stummer János meg is látogatta vidéken a MÖM-öt. Közös fotó is készült Szabóval, Stummerrel és Lászlóval.

Ezeket a tényeket a tájékozódni akarók persze jól ismerik. A leendő jászapáti rendezvényt azonban további finomságok jellemzik.

Jászapáti a Jászság második legnagyobb városa. A település a Tisza és a Zagyva folyó közötti síkságon terül el. A város lakosságának kb. 10%-a cigány, és miközben a lakosság létszáma csökken, a cigányok aránya nő. Ebben a városban történt, hogy egy cigány család és szomszédja (nyilván fontos volt a médiának tájékoztatni a család etnikai hovatartozását) között verekedés tört ki, amelynek során a szomszédot súlyos testi sértés érte. A rendőrség csak a térség országgyűlési képviselőjének hatására intézkedett – de intézkedett, és a bűnelkövetőkkel szemben csoportos garázdaság és egyéb bűncselekmények elkövetése miatt folyik eljárás.

A Mi Hazánk és a Jobbik szövetségesei nem akarták megvárni az eljárás végét, föl akartak vonulni a városban a „cigánybűnözés” ellen. Nem a bűnözés, hanem a „cigánybűnözés” a bajuk, amit szerintük a Fidesz is támogat. A vonulást azonban a város fideszes polgármestere nem engedélyezi. „Csak” statikus rendezvényre van lehetőség.

A DK, az MSZP, az LMP, a Momentum, a Párbeszéd, az Új Világ és természetesen a Jobbik azonban hallgat. Nem nehéz kitalálni, hogy miért. Megállapodtak abban, hogy egymás aljasságait elnézik.

A törvény szerint, a jogállami normák szerint a rasszista, megfélemlítő, lincselésre uszító rendezvényeket semmilyen formában sem szabad engedélyezni. Az Európai Baloldal követeli a rendezvény teljes betiltását.

Vélemény, hozzászólás?