Megmenthetjük a kórházakat?

Az alapvető jogok biztosa egy 2015-ös jelentésében szerepel a megállapítás, hogy létezik egy előírás, a személyes mozgástérre vonatkozó nemzeti kórházi minimumszabvány a többágyas kórtermekben.

Ennek megfelelően személyenként 6 m2/fő mozgásteret kell biztosítani a kórtermekben.

Ez a szabvány nem véletlenül született, a betegek eredményes kezelésének egyik feltétele, hogy a kórtermekben tartózkodó emberek ne érezzék magukat bezárva, semmilyen felesleges pszichikai nyomás ne nehezedjen rájuk, és az ápoló személyzet is korlátozás nélkül tudja így megközelíteni az ágyakat.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy számos kórházban, sok kórteremben nem tartják be az idézett szabványt, amely persze anyagi okokra is visszavezethető, de semmiképpen nem elfogadható.

A szabvány betartását a nyilvánosság erejének felhasználásával lehet leggyorsabban elérni, ezért arra kérünk mindenkit, hogy juttassa el címünkre adatait, fényképeit, amelyek azt bizonyítják, hogy a személyenként 6m2-es mozgásteret nem biztosítják valamelyik egészségügyi intézményben.

Mi minden esetben bejelentést teszünk, és szükség esetén nemzetközi fórumon fogjuk érvényesíteni a betegek jogait.

A bejelentéseink nem a kórházak, hanem az őket elégtelenül fenntartó állam ellen irányulnak, így a felelősség és a büntetés a rezsimet terheli. Célunk nemzetközi fórumon rákényszeríteni a hatalmat, hogy emberhez méltó egészségügyi ellátást biztosítson.