A kapitalizmus „működik”: 20 billió dollár felett az amerikai államadósság!

Az Egyesült Államok államadóssága átlépte a 20 billió, azaz 20 ezer milliárd (!!!) dolláros álomhatárt.

Mindezt úgy, hogy az amerikai államkincstár már március óta nem bocsáthatott ki állampapírokat, hogy az adósságot 20 billió alatt tartság.

„A 20 billió dollár átlépése a legújabb indikátora hazánk borzalmas pénzügyi állapotának,” – nyilatkozta Michael A. Peterson, a pénzügyileg eléggé konzervatív Peter G. Peterson Alapítvány vezérigazgatója.

Adósság

Az USA államadóssága ezzel a GDP-je 107%-ára emelkedett.

Mindeközben úgy hisszük, hogy a neoliberális kapitalizmus működik, és a hazai kormány is ugyanazt a megszorító politikát követi, mint Donald Trump és elődei.

Azt sem felejthetjük el, hogy az USA közben nyílt és proxy háborúk sorával rabolja ki a harmadik világbeli országokat, vagy folytat gazdasági hadviselést olyan államok ellen, mint Brazília, Kuba, Venezuela és Oroszország.

Az interneten már számlálót is elindítottak, amelyen virtuálisan bárki nyomon követheti, hogyan pörögnek a dollárok, egyre növelve a világ „legerősebb” gazdaságának adósságát. Itt látni lehet, hogy az USA adóssága másodpercenként kb. 10.000 dollárral növekszik.

A http://www.usdebtclock.org/ oldalról még sok érdekesség is kiderül. Például, hogy az USA 325 millió fős lakosságából 2 millióan vannak börtönben, 13,6 millióan munkanélküliek, 42 millióan élnek nyomorban és 30 millió embernek nincs társadalombiztosítása. Az államadósság fejenként 61 ezer dollár felett van.

Külön rubrika jelzi a Kína felé lévő kereskedelmi deficitet, amely 358 milliárd dollár.

Ezek a számok emberi ésszel szinte felfoghatatlanok, még dollárban is, nemhogy forintra átváltva.

Ez a kapitalizmus egyfajta szürreális apokalipszise.

Vélemény, hozzászólás?