A KÉT NÉPKÖZTÁRSASÁG NYILATKOZATA

1. A választások után a két népköztársaság – Alekszandr Purgin donyecki első miniszterelnök-helyettes, illetve Alekszandr Karjakin, a luganszki Legfelsőbb Tanács elnökének aláírásával – nyilatkozatot adott ki.

A nyilatkozat rámutat: A NOVEMBER 2-I VÁLASZTÁSOKRA A MINSZKI MEGÁLLAPODÁSSAL ÖSSZHANGBAN KERÜLT SOR. A választás időpontja és rendje – a Nyilatkozat szerint – EGYEZTETVE LETT AZ OROSZ ÉS AZ UKRÁN KORMÁNNYAL.

A dokumentum szerint KIJEV ELFERDÍTETTE A DONBASSZ KÜLÖNLEGES STÁTUSZÁRÓL MEGHOZANDÓ TÖRVÉNYNEK A FELEK ÁLTAL EGYEZTETETT TARTALMÁT. A Kijevben időközben elfogadott törvény, egyebek mellett, nem határozta meg, hogy hatálya A RÉGIÓ MELY JÁRÁSAIRA TERJED KI. A jogszabály ezért nem lépett életbe – ÍGY JOGI SZEMPONTBÓL NEM IS ÉRVÉNYES. A törvényt ezért vagy át kell dolgozni, vagy HATÁLYON KÍVÜL KELL HELYEZNI.

Kijev minden jogi trükközésének dacára a választásokra sor került: A NÉP SAJÁT MAGA RUHÁZTA FEL ÖNMAGÁT A KÜLÖNLEGES STÁTUSSZAL. Mostantól ezért semmiféle olyan kijevi törvény, amelyet a két népköztársaság vezetése nélkül hoztak meg, a Donyec-medence területén nem lesz érvényes.

A Donbassz továbbra is nyitott a párbeszédre – ám annak EGYENRANGÚ FELEK KÖZÖTT KELL ZAJLANIA.

A Nyilatkozat emlékeztet: a Donbassz szeptember 1-én átadta a konfliktus békés rendezésével kapcsolatos tárgyalási pozícióit a többi tárgyaló félnek. EZT A DOKUMENTUMOT UKRAJNA AKKOR ELFOGADTA. A tárgyalási pozíciók (a dokumentum 7. és 8. pontja), egyebek mellett tartalmazták:

– Annak a követelését, hogy Ukrajna ismerje el a népi erők által ellenőrzött területek különleges státuszát
– A FÜGGETLEN NÉPI ÖNKORMÁNYZAT ELVEI ALAPJÁN szabad választások keretében kell megválasztani a két népköztársaság vezetőjét és népképviselőit.
– UKRAJNÁNAK MEG KELL TEREMTENIE A FELTÉTELEKET E SZABAD VÁLASZTÁSOK MEGTARTÁSÁHOZ. Mindenek előtt LE KELL ÁLLÍTANIA AZ UN. „ANTITERRORISTA MŰVELETET” (ATO).

Tárgyalási pozícióiban a donyecki fél kilátásba helyezte: cserében mindent megtesz a béke, UKRAJNA, ILLETVE (mint a dokumentum fogalmazott) „AZ OROSZ-UKRÁN CIVILIZÁCIÓ SZFÉRÁJA” EGYSÉGES GAZDASÁGI, KULTURÁLIS ÉS POLITIKAI TÉRSÉGE FENNTARTÁSÁNAK ÉRDEKÉBEN. A dokumentum emlékeztet rá: UKRAJNA VÁLLALTA EZEKET A FELTÉTELEKET. Akkor pedig most teljesítenie kell.

A Nyilatkozat ezután elítélte a fegyverszünet sorozatos megsértését, a békés lakosság, a civil infrastruktúra folytatódó pusztítását, rombolását. Felrótta, hogy Kijev nem utalja át a területen élőknek járó fizetéseket és nyugdíjakat. (Megjegyzés: a képhez hozzá tartozik, hogy a Donyec-medence, az ellene tavasszal megindított fegyveres támadásra válaszul, akkor leállította a központi költségvetésbe való befizetéseit.)

Tartva magát ehhez a bizonyos 7. és 8. ponthoz, a Donyec-medence MEGVÁLASZTOTT VEZETÉSE kész a kapcsolatok teljes mértékű helyreállítására Ukrajna régióival. Kész például ismét szenet szállítani Ukrajnának (megjegyzés: az ukrán energetikai miniszter már ki is fejezte érdeklődését ez iránt) – és igényli ugyanakkor a központi hatóságok közreműködését a régió exporttermékeinek eljuttatásában a külföldi partnerekhez).

2. Porosenko bábelnök, mindezekkel szemben, azzal vádolta meg a két népköztársaságot, hogy a választásokkal FELRÚGTÁK A MINSZKI MEGÁLLAPODÁSOKAT. Első nyilatkozatában kijelentette: a Katonai és Nemzetbiztonsági Tanács (?) november 4-i ülésén kezdeményezni fogja az október 18-án általa aláírt törvény visszavonatását a parlament által. Kijelentette: a hatalom (általa megígért) decentralizálására a későbbiekben majd visszatér – ám akkor már csupán a „törvényes” helyhatóságokkal kíván együtt dolgozni. (Megjegyzés: ez eddig sem volt másként. A tavasszal, a megyei önkormányzatokkal nagy garral megindított párbeszédet, a két megye esetében, a korábban általa kinevezett – ám de facto hatalmukat vesztett – donyecki és luganszki kormányzóval folytatta. A most megválasztott népi vezetőket mindig is közönséges banditáknak nevezte, akikkel nem hajlandó tárgyalni).

A kijevi hatóságok elrendelték továbbá a gáz- és energiaszállítások leállítását a két lázadó megyének. Megjegyzés: a villamos energiát – a szénnel együtt – korábban éppenséggel a két megye szállította az ország többi részének. Oroszország pedig a donyeckiekkel már külön megállapodott földgáz szállításáról. Orosz szakemberek pedig napokon belül befejezik az oroszországi Rosztov és Luganszk közötti villamos távvezeték kiépítését – amivel egész Luganszk megye számára biztosítva lesz az energiaellátás. (Ez az ellátás most bizonytalan, tekintettel arra, hogy az áram jelentős részét mostanáig biztosító hőerőmű az ellenség által megszállt Szcsasztyje városában van, amely város körül heves harcok folynak).

Csikós Sándor

Vélemény, hozzászólás?