A Walmart tüntetés 23 letartóztatással ért véget

A szakszervezet-ellenes Walmartban történt, nyomorbérek elleni tüntetések 23 letartóztatással értek véget – erősítette meg a Los Angeles megyei sheriff hivatala.

A munkások megszervezték a Tiszteletért Egyesült Walmart Szervezetet, egy csoportot, amelyet az Egyesült Élelmiszer és Kereskedelmi Munkások szakszervezet alapított, és ülősztrájkot kezdett a város Crenshaw sugárúti szupermarketében.

A sztrájkoló munkások azt kántálták, hogy „Állj fel, élj jobban! Ülj le, élj jobban!”, mielőtt ragtapasszal leragasztották a szájukat azt szimbolizálva, ahogy a vállalat megpróbálja elhallgattatni a szakszervezeteket.

Később a tüntetést egy forgalmi csomópont közlekedésének blokkolásával folytatták. A rendőrség letartóztatásokat eszközölt, mivel a felszólítás ellenére sem oszlottak fel. A rabosítottakat később elengedték.

A Walmart éves profitja 16 milliárd dollár, de a munkaerő többségének kevesebb mint 25,000 dollárt fizet évente.

Kiana Howard, sztrájkoló elmondta a riportereknek, hogy azért vett részt az akcióban, hogy „tiltakozzon a Walmart törvénytelen félelem-taktikája ellen, és hogy üzenetet küldjön a menedzsmentnek és a Waltonéknak, hogy nem söpörhetik le a munkások óránkénti 15 dolláros fizetési követelését.”

A Walton család birtokolja a Walmart több mint felét, és az összes jövedelmük 152 milliárd dollár.

A hat leggazdagabb tagjának annyi vagyona van, mint az amerikai családok legszegényebb  41%-ának.

Maria Elena Durazo, a Los Angeles Megyei Munkásföderáció pénzügyi titkára elmondta: „Nem engedhetjük meg a hazánk legnagyobb magán-munkáltatójának, hogy olyan keveset fizessenek a munkásaiknak, hogy ne tudjanak ételt rakni az asztalukra.”

A Walmart szóvivője így reagált a letartóztatásokra: „Ma arra összpontosítottunk, hogy kiszolgáljuk a vásárlóinkat, de minden nap összpontosítunk a munkatársainknak ajánlott lehetőségekre.”

A cég az alkalmazottait „munkatársaknak” nevezi.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?