Az ENSZ újra szavazott a Kuba elleni embargóról

Az ENSZ Közgyűlése a mai napon elfogadta az újabb határozatot, amely az Egyesült Államok Kuba elleni kereskedelmi, gazdasági, pénzügyi embargó eltörlését sürgeti.

A 188 igen szavazattal, három tartózkodás mellett (Palau, Mikronézia és a Marshall-szigetek), és csak kettő – az Egyesült Államok és Izrael – ellenszavazatával, az Egyesült Nemzetek legfőbb vita testülete ismét megerősítette, más elvek mellett, az államok szuverén egyenlőségének, a belügyekbe való be nem avatkozás és nemzetközi kereskedelem és a hajózás elvének fontosságát. A határozat szövege kifejezi aggodalmát az olyan törvények meghozatala és végrehajtása miatt, mint például a Helms-Burton is, amely extraterritoriális jellege miatt befolyásolja más államok szuverenitását.

 
A mostani határozat elfogadásával összesen már 23 a Közgyűlés által elsöprő többséggel elfogadott határozat áll ki az embargó feloldása mellett.

Az Egyesült Államok részéről jelenlévő képviselők felszólalásaikban az embargóra, mint anakronisztikus intézkedésként hivatkoznak, ami a kubai népre kollektív büntetést ró azáltal, hogy nem teszi lehetővé, bizonyos esetekben akár nélkülözhetetlen árukkal, például gyógyszerekkel való ellátásukat.

Azonban, a nagykövetek azt is elismerték, hogy az embargó ellenére, Kuba rendkívüli nemzetközi szolidaritási elhivatottságáról tett tanúbizonyságot legutóbb azzal, hogy az ebola által sújtott területekre orvosi csapatokat küldött.

Kuba Nagykövetségének közleménye

Vélemény, hozzászólás?