Az észak-ír szakszervezetek sztrájkra készülnek

Az észak-ír szakszervezetek a széles közvélemény elé léptek, hogy bejelentsék a westminsteri kegyetlen megszorítások elleni ipari akciókat.

A Szakszervezetek Ír Kongresszusának (ICTU) észak-írországi tanácsa felkérte szövetségeseit, hogy a tagjaikkal és más közösségekkel egy tanácskozáson vegyenek részt, amely titkos szavazással döntene a sztrájkokról.

Peter Bunting, az ICTU főtitkár-helyettese arra figyelmeztetett, hogy „Észak-Írország megszorításokkal szembesül a munkahelyek és a közszolgáltatások terén, amelyet a társadalom már egyszerűen nem képes elviselni.”

„A gát már átszakadt Westminster évek óta tartó nyomása alatt.”

„2010 óta 3,6 milliárd fontot távolítottak el a központi alapból. A közszolgáltatások évenkénti lefaragása már elérte a csontot.”

„Nincs már mit megnyirbálni maradandó károsodások nélkül.”

„Az ICTU-val szövetséges szakszervezetek és a 215.000 tagjuk sürgetésére a vezetőség elhatározta, hogy hatékonyan és kollektíven lép fel, hogy befejezzék ezeket a megszorításokat.”

2015-ben számos nyilvános találkozót fognak tartani a helyi szakszervezeti tanácsok vendégletével a nagyvárosokban, amelyekben a szakszervezetisek és a helyi aktivisták együtt fognak dolgozni a 2015-16-os költségvetési tervezet megszorításai elleni hosszú távú stratégia érdekében.

A ICTU felszólította a helyi politikusokat, hogy utasítsák el ezeket a „drákói” megszorításokat.

„Azt ajánljuk a helyi politikai pártoknak, hogy álljanak ellen David Cameronnak és álljanak ki a szavazóik mellett, akik következetesen ellenállnak a jóléti reformoknak és a létfontosságú közszolgáltatások megnyirbálásának,” – mondta Bunting.

„Ezek a szolgáltatások mind létfontosságúak a népünk jóléte, a gazdaságunk egészsége, a munkaerőnk képzettsége és a környezetünk fenntarthatósága szempontjából.”

„Nem engedhetjük meg magunkat, hogy rossz döntések csapdájába essünk.”

“Ha George Osborne azt hiszi, hogy lemondunk a jólétről a nagyvállalatok adócsökkentése érdekében, a válaszunk egyszerű: egyiket sem akarjuk.”

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?