Az Európai Baloldal szolidáris a venezuelai szocialista kormánnyal

A venezuelai helyzet teljesen világos: egy szocialista kormány a nép és a szegények javára fordított az állami olajbevételeket, véget vetve ezzel a főképp amerikai tőkés befolyásnak, amelyre az imperializmus gazdasági fegyverrel és puccskísérletek sorozatával válaszolt.

Európában is lejátszódik kicsiben ez a folyamat, mikor a görög baloldalt fojtja meg a neoliberális hegemónia, de szerte a harmadik világban tapasztalható volt a 20. és 21. század történelmében, hogy az egykori gyarmatosítók akár erőszakkal is, de meg akarják tartani és vissza akarják szerezni befolyásukat a piacok és a nyersanyagok felett.

Az iraki, afganisztáni, szíriai és koreai konfliktusok takaréklángra állításával Trump a venezuelai kőolajat vette célba.

Az Európai Baloldal elítéli a venezuelai puccsisták által teremtett nonszensz helyzetet, amely során egy önjelölt „elnököt” támogat az Egyesült Államok és immár az Európai Unió is.

Mi nem dőlünk be a liberális, a jobboldali és a szélsőjobboldali média hazugságainak, amelyek a venezuelai szocializmust kárhoztatják az országban jelenleg uralkodó áldatlan állapotok miatt, nem pedig az USA gazdasági szankcióit és szabotázsait.

Szolidárisak vagyunk a 21. századi bolivári forradalommal, amely a brutális külföldi beavatkozások előtt óriási vívmányokat produkált a szegények felemelése, az ingyenes egészségügy és oktatás, az írástudatlanság felszámolása, a lakhatási problémák megoldása, a venezuelai vagyon és termelőeszközök államosítása, a béremelések és munkahelyteremtések területén.

Továbbra is kiemelt szerepet szentelünk fórumainkon a latin-amerikai helyzet ismertetésének és megvitatásának, amelyeken rendszeres vendégek az adott országok diplomáciai képviselői.

Európai Baloldal
Sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?