A Néppárt és a Szocdem frakciók eltávolították a Baloldalt az adócsalási bizottságból

Az Egyesült Baloldal / Északi Zöldek EP frakciót (GUE/NGL) megfosztotta a nagykoalíció az egyik alelnöki pozíciótól a TAX3 Bizottságban.

Mikor mandátumot állítottak ki az adócsalásokat és pénzügyi bűncselekményeket vizsgáló bizottságban, a GUE/NGL Matt Carthy-t jelölte bizottsági alelnökként.

Ahelyett, hogy a GUE/NGL hangot kapott volna, hogy segítse a viták és nyomozások helyes irányának meghatározását, az Európai Néppárt és a Szociáldemokrata frakció nagykoalíciója átvett két alelnöki posztot.

Matt Carthy (Sinn Féin, Írország) rendkívül csalódott a fejlemények miatt:

„A lépés, hogy a TAX3 Bizottságban a GUE/NGL-t megfosztják az alelnökségtől felháborító és veszélyes precedenst teremt. A d’Hondt rendszer célja biztosítani, hogy a vélemények sokszínűsége reprezentálva legyen az Európai Parlament és bizottságainak álláspontjában, de a két legnagyobb csoport figyelmen kívül hagyja ezt a régen fennálló rendszert.”

„Ez újabb jele annak, hogy az Európai Parlament elmulasztja megvédeni a demokráciát és a vélemények sokszínűségét, inkább a nagykoalíció számára kedvez,” – mutatott rá.

Miguel Urbán (Podemos, Spanyolország) ezt nyilatkozta a helyzetről:

„Újra láttuk, hogyan dolgozik a nagykoalíció az Európai Parlamentben – ez alkalommal megakadályozták, hogy a GUE/NGL alelnököt adjon a bizottságba, ahogy a korábbi adóügyi bizottságoknál történt.”

„Az Európai Néppárt és a Szociáldemokraták extra helyeket akarnak a különleges bizottságban, és most feláldozták a pluralitást a nagyobb hatalomért. Tisztán az az érdekük, hogy teljes ellenőrzés alá vonják a bizottság irodáját,” – közölte.

Marisa Matias (Baloldali Blokk, Portugália) szintén dühösen reagált:

„A mai szavazás megmutatta, hogy a megegyezéseknek és a demokratikus képviseletnek nincs értéke az Európai Néppárt és a Szociáldemokraták számára.”

„Felháborító, ahogy a fő politikai blokk a Parlament képviseleti szerepével bánik azáltal, hogy megragadja a hatalmi pozíciókat és elnémítja a kisebb pártok hangját,” – közölte.

Martin Schirdewan (DIE LINKE, Németország) TAX3 koordinátor szerint ez nem más, mint az új Szociáldemokrata elnökség árulása:

„Ez rendkívül aggasztó fejlemény az új elnökséggel rendelkező Szociáldemokrata csoport irányvonalában. Egy kiváló jelöltet adtunk Matt Carthy személyében, akit a politikai csoportok többsége az utolsó pillanatig támogatott, mikor az Európai Néppárt és a Szociáldemokraták nagykoalíciója felmondta az egyezséget.

„A Szociáldemokraták megígérték, hogy további lépéseket tesznek a baloldal felé és sokkal együttműködőbbek lesznek az Európai Parlament haladó erőivel. De az új elnökség első lépésével a Szociáldemokraták erőteljesen megtagadtak egy formális pozíciót ebben a nagyon fontos bizottságban.

„Ez a demokratikus csoportunk jogainak nyílt megsértése. A Szociáldemokraták legújabb állításaival ellentétben, hogy együtt akarnak dolgozni a baloldallal, ez újabb jele annak, hogy a németországi GroKo politika átveszi az uralmat az Európai Parlamentben.”

Egyesült Baloldal / Északi Zöldek EP frakció

Vélemény, hozzászólás?