Az irányító robbantotta fel az Antares rakétát

A kedden felrobbant Antares rakétát az irányító szándékosan robbantotta fel, az Orbital Sciences Corporation közlése szerint. Természetesen nem vandalizmusról van szó, a döntést azért hozták, hogy csökkentsék a károsodás mértékét, miután a kilövés során problémák merültek fel.

A küldetés célja, hogy egy legénység nélküli Cygnus űrhajót juttassanak a Nemzetközi Űrállomásra. A NASA politikája, hogy privát beruházókat is foglalkoztak, így az Orbital Sciences-t és a Space X-et is szerződtették az állomás ellátásának biztosítására. Ez volt az ötödik Antares rakétával végrehajtott küldetés, amely egy átalakított szovjet rakéta.

A nyomozások folyamatban vannak az indítási hiba miatt, és az Orbital még nem hozott nyilvánosságra részleteket a döntéshozó folyamatairól. Mark Kelly, a Space X tanácstestületének tagja elmondta a CNN-nek, hogy az Orbital helyes döntést hozott. „A rendszer elpusztítása mellett döntöttek azt biztosítva, hogy a rakéta ne jusson lakott terület fölé, amikor már biztos volt, hogy nem fog orbitális pályára állni,” – mondta Kelly.

A NASA és az Orbital Sciences jelentette, hogy a Wallaps-sziget kilövési területe sokkal kevésbé károsodott, mint amire számítottak. „A jó hír, hogy az előzetes megfigyelések szerint, a kilövési komplexum nem szenvedte el a legrosszabbakat. Úgy tűnik, viszonylag jó állapotban van. Bizonyára van károsodás, amelyet némi szerelés után működőképessé lehet tenni, de a kilövési komplexum főbb elemei rendben vannak,” – mondta Barron Beneski az Orbital Sciences Corporation alelnöke.

forrás: IFLScience

Vélemény, hozzászólás?