Az USA szankciókat léptet életbe Venezuela ellen

Az Egyesült Államok Venezuela elleni szankciói el fognak bukni, – mondta Rafael Ramirez, Venezuela külügyminisztere a teleSUR-nak adott pénteki exkluzív interjújában.

Rámutatott az Egyesült Államok képmutatására, amely azt állítja, elnyomják a tüntetőket, miközben a CIA a jelentések szerint embereket kínoz, és az USA rendőrsége megtámadja a feketéket.

Ramirez elmondta, hogy az Egyesült Államok szankciós politikája nem a várt hatást fogja elérni, és ennek köszönhetően „meg fog bukni.”

Ramirez szerint ezek a szankciók „messze vannak attól, hogy ártsanak nekünk, sőt, erősíteni fognak”, közben rámutatott az „észak-amerikai imperializmus valódi arcára.”

Ramirez rámutatott a Venezuela ellen tervezett szankciók ellentmondására, annak türkébe, hogy az Államok Kuba elleni szankciói és elszigetelési céljai is elbuktak.

Ramirez megkérdőjelezte, hogy Obama elnök az amerikai társadalom előtt hajlott volna meg ezen szankciókat illetően, és rámutatott, hogy a szélsőjobboldal vagy a multinacionális vállalatok vannak e nyomás mögött.

Azt is állította, hogy ezek a szankciók ideológiai indíttatásúak, mondván: „Azért akarnak szankciókat ellenünk, mert a szocializmus zászlaját visszük.”

Ramirez külügyminiszter azt állította, hogy Venezuela kormánya minden fórumon el fogja ítélni az Egyesült Államok kormányának akcióit.

Ezeket a szankciókat a jobboldali politikai erőszakhullám gerjesztette, amely során 43 ember halt meg.

Venezuela kormányát már számos ország támogatta a régióból, és a regionális szervezetektől, mint a MERCOSUR és az ALBA. Ramirez elmondta, hogy azt várják, hogy az UNASUR is támogatni fogja Venezuelát ezen szankciók ellen.

A venezuelai kormány más tagjai is erősen kikeltek a szankciók ellen.

Nicolas Maduro, Venezuela elnöke a Twitteren kijelentette: „Obama elnök rossz lépést tett az országunk ellen azzal, hogy aláírta a szankciókat a nemzeti és kontinens szintű elutasítás ellenére. Egyik arcával felismeri a Kuba elleni agresszió és blokád bukását, amely méltósággal ellenállt és nyert, és a másik arcával megnövekedett agressziót foganatosít Venezuela ellen.” 

Diosdado Cabello, venezuelai Nemzetgyűlés elnöke elítélte az Egyesült Államokat a New York Times-ban is megjelent véleményében. „Miközben a Kongresszusuk azzal vádolja Venezuelát, hogy elnyom más véleményeket, az Egyesült Államok afro-amerikai közösségei állandó bántalmazásnak vannak kitéve, ráadásul a rendőrség fegyvertelen feketéket gyilkol meg.”

A Ney York Times-ban megjelent cikkében Cabello megvédte a venezuelai kormányt, hogy jól kezeli az ellenzéki erőszakot, mondván, a hatóságok mérsékeltem reagáltak a rendbontásokra. „Csak azon tüntetők ellen tettek erőfeszítéseket, akik közvetlenül megsértették a törvényeket, vagy mások életét veszélyeztették,” – állította.

Hétfőn a venezuelaiak óriási tüntetést szerveztek az Egyesült Államok szankciói ellen.

forrás: venezuelaanalysis.com

Vélemény, hozzászólás?