FIFA: A fekete játékosok bojkottálhatják az orosz VB-t

Tokyo Sexwale, a FIFA antirasszista tanácsadója komolyabb kiállást akar a rasszizmus ellen a 2018-as Oroszországi Világbajnokság előtt, vagy a fekete játékosok bojkottálhatják a tornát – mondta kedden.

Claudio Sulser, a FIFA fegyelmi elnöke megerősítette, hogy a vendéglátó országot megbüntethetik, ha bármilyen rasszista provokáció éri a résztvevőket.

Az Orosz Liga és a Bajnokok Ligája oroszokat is érintő részein egyre több a rasszista incidens. A CSKA Moszkvának zárt ajtók mögött kellett játszania a Manchesterrel a szurkolóik rasszista viselkedése miatt. Sexwale meg van győződve róla, hogy a fekete játékosok megtagadják majd a részvételt.

„A fekete játékosok fenyegetve vannak, és azt mondják, nem mennek az orosz világbajnokságra, és ezt nem fogadhatjuk el,” – mondta Sexwale kedden. „Mint a Fifa tagja és mint a világ polgára beszélek, ez nem mehet tovább. Ha ez egyszer megindul, és nem cselekszünk vezetőhöz méltóan, akkor megállíthatatlan lesz a görgeteg.”

Mosima Gabriel “Tokyo” Sexwale

A múlt héten az Orosz Futball Egyesület elmulasztott fellépni Igor Gramula, az FC Rosztov edzője ellen, aki egy kameruni védő leigazolását azzal kommentálta, hogy „elég sötétbőrű játékos van már, nekünk is van hat ezekből.”

Bár Gramula később bocsánatot kért a kijelentéseiért, Sexwale szerint ez nem volt elég, és a Nemzeti Kosárlabda Szövetséget hozta fel példának, ahogy a Donald Sterling ügyet kezelték, amely során el kellett adnia az NBA franchise-át és életre szóló eltiltást kapott a rasszista megnyilatkozásáért.

Sexwale azt is megerősítette, hogy Danny Jordan, a Dél-Afrikai Futball Szövetség elnöke hétfőn levelet írt Sepp Blatter FIFA elnöknek, amelyben kifejezte aggodalmát az oroszországi helyzet miatt.

„Az Orosz Föderációban látottak miatt komolyan szükség van erőteljes lépések megtételére. A világ keményen fellépett Dél-Afrika ügyében (az apartheid miatt), száműzték a FIFÁból,” – mondta Sexwale, bár nem kért az oroszokra hasonló büntetést.

Ennek ellenére Vitalij Mutko, az orosz sportminiszter tagadta a rasszizmussal kapcsolatos problémákat, mondván: „Nem tudom, miért kell rémüldözni.”

Sexwale figyelmeztette Dél-Afrika nagykövetét, hogy „vannak bizonyos részek, ahova ezzel a bőrszínnel nem biztonságos belépni. Az emberek félnek Moszkvába menni.”

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?