Venezuela a Biztonsági Tanácsban

A latin-amerikai és a karibi országok csoportjának jelöltjeként, az ENSZ Közgyűlés jóváhagyta, hogy a jövő év január elsejétől 2016 végéig a dél-amerikai ország a Világszervezet legfontosabb testületének, Biztonsági Tanácsnak nem-állandó tagja legyen.

Venezuela rotációs rendszerben, a távozó Argentína helyét foglalja el. 193 tagállamból 182 ország képviselői már az első fordulóban igennel szavaztak a jelöltre. Caracas nemzetközi sikerében, Oroszország és Kína támogatása mellett, az afrikai és ázsiai országok valamint az arab államok szolidaritása is meghatározó volt. Venezuela már több alkalommal, legutoljára 1992-1993 között volt a Biztonsági Tanács tagja. 2006-ban történő megválasztását azonban az amerikai vétó megakadályozta.

Samanta Power, az Egyesült Államok nagykövete az emberi jogok állítólagos megsértése miatt a szavazás előtt, bírálta Nicolas Maduro kormányának a politikáját. Az USA most nem élt vétójogával, mert egyrészt negatív hatása lett volna a Közgyűlésben, másrészt Washington dél-amerikai szövetségesei, Kolumbia, Mexikó és Peru is támogatták Venezuela BT tagságát. A Közgyűlés Angolát, Malajziát és Új-Zélandot és Spanyolországot is a Biztonsági Tanács nem-állandó tagjaivá választotta. Törökország az utolsó fordulóban csak 60 szavazatot kapott és kiesett a jelöltek sorából. Helyére Spanyolország lépett, de támogatottsága csak a harmadik szavazásnál haladta meg a minősített többséget jelentő 129 szavazatot.

Rafael Ramirez venezuelai külügyminiszter kijelentette, hogy a Biztonsági Tanácsban való részvétel „hatalmas sikert” jelent, és növeli az ország nemzetközi tekintélyét. A szavazás megmutatta, hogy kormánya ellen folytatott „rosszindulatú kampány ellenére a tagállamok túlnyomó többsége támogatta a jelölést”. Ramirez szerint, tevékenységük prioritásai közé tartozik a Malvin- szigetek, Puerto Rico és Nyugat- Szahara teljes függetlenségének a biztosítása.

Venezuelával kapcsolatos hír az is, hogy Nicolas Maduro elnök a közelmúltban a 36 éves Maria Gabriela Chávezt, a tavaly elhunyt elnök leányát nevezte ki az ország ENSZ képviseletének a helyettes vezetőjévé. Sajtóvélemények szerint, Maria Gabriela esélyes jelöltje lehet a 2018-ban tartandó elnökválasztásnak is.

ács

Vélemény, hozzászólás?