Filmajánló: Z Világháború

Zombis filmekkel már Dunát lehetne rekeszteni. Sajnos mind egy kaptafára épülnek. Jön valami vírus, az emberek zombivá változnak, aztán menekülni kell, mert különben ha megharapják az embert, akkor mindenki zombivá válik.

Az elsőgenerációs zombifilmekben a zombik ostoba és lomha élőlények, akik csak emberhúst akarnak enni. Aztán jött az új korszak, amikor már unalmassá vált, hogy az élőhalottak mellett el lehetett rohanni. Ezekben a zombik már tudtak villámgyorsan futni. Ha a hollywoodi producerek továbbra is látnak fantáziát a zombifilmekben, akkor a következő lépés, hogy a zombik intelligensek is legyenek, nem csak ösztönlények. Egyelőre ezen a szinten még nem vagyunk a Z világháborúval, hiszen ez is emberhúsevő zombikat vonultat fel, akik gyorsan tudnak szaladni a leendő áldozatok után.

Azonban ez sem elégíti ki teljesen a nézők igényeit már a 2010-es években. A Resident Evil sorozatnak is csak az eleje volt a népszerű, utána a dolog kifulladt. Meg is jelent a Will Smith fémjelezte „Legenda vagyok”, amely már vitt némi kreativitást a zombi-apokalipszis filmekbe.

És most itt az új dimenzió, a Z Világháború. Brad Pitt amolyan szakértőhöz hasonló figura, aki ugyan se nem tudós, se nem konkrét katona, de ügyesen tud megoldani dolgokat kríziszónákban. A Föld is ilyenné alakul, amikor is kitör a zombijárvány és keményen terjed. Főszereplőnk ide-oda utazik a világban Koreán, Izraelen át Angliáig, hogy megtalálja a fertőzés ellenszerét.

Ez már nem a szokásos horror-akció film, ez sokkal inkább már háborús-akció és kalandfilm. Mondhatjuk, hogy háborús film, hiszen nagyméretű katonai akciókat is nyomon követ. Kemény akciókkal van teletűzdelve, de itt az alkotók kicsit elvetették a sulykot. A képek, a történések és a vágások ugyanis követhetetlenül gyorsak az akciójelenetek alatt. Hihetetlen dinamikusak ezek a képsorok, ám felfoghatatlanul kuszák, és egyszerűen nem lehet kivenni, épp ki padlóztatott meg kit. Így csak az akció után derül ki, ki élte túl az aktuális zombirohamot.

Ezt az apró hibát leszámítva a történet egész jó, a megvalósítás is tökéletes. Még a női nézők számára is kompatibilis a film, hiszen nem félős, kicsontozós horrorról van szó, hanem egy populáris moziról zombikkal.