Az Európai Parlament jóváhagyta a követelést az élelmiszerek előállításának és fogyasztásának alapvető váltása felé az EU-ban.
Anja Hazekamp, a Baloldal EP képviselője, az EU Farmtól az Asztalig Stratégiájának felelőse javaslatot terjesztett elő, amely célja elmozdulni a fenntarthatatlan gyakorlattól, amely nagy környezeti és társadalmi költségekkel jár.
Felismervén, hogy az élelmiszerrendszer tönkremegy, az EP képviselők egy átfogó intézkedéscsomagra szavaztak, hogy segítsék az EU Farmtól a Tányérig Stratégiájának céljait: az igazságos, egészséges és környezetbarát élelmiszerrendszert.
Ezek között van:
– a Közös Élelmiszer Politika, amely fenntartható és teljes körű, célja az EU élelmiszerrendszer környezeti és klímalábnyomának csökkentése;
– követelés olyan jogalkotásra, amely teljeskörűen foglalkozik az állati jóléttel és betiltja a ketreceket a farmállatok számára;
– kötelező rovarírtó csökkentési célok, amelyek szigorítják az engedélyeztetést és véget vetnek az EU-ban betiltott rovarirtók exportjának;
– támogatás a gazdáknak, hogy a fenntartható és állatbarát gyakorlatok felé váltsanak, miközben véget vetnek a káros mezőgazdasági és farmgazdálkodási gyakorlatok finanszírozásának;
– felszólítás az ambiciózus mezőgazdasági kibocsátás-csökkentő célokra, EU-s fehérje átállási stratégiára, valamint támogatás az agroerdősítés és a természetes alapú megoldások felé;
– kötelező és harmonizált EU csomagolási címkézési rendszer az élelmiszerek számára, valamint a maximum cukor-, zsír- és sószint támogatása bizonyos élelmiszerek esetén;
– olyan élelmiszerárak, amelyek tükrözik a valódi előállítási, környezeti és társadalmi költségeket, lehetővé téve a tagállamok számára, hogy mentesítsék az egészséges élelmiszereket az ÁFA alól.
Hazekamp áttörő jelentésének elfogadása a sarkára lépett az erősen lobbizó agrokémiai nagyvállalatoknak, különösképp a Copa-Cogeca EU-s farmer szövetségnek, amely gyengíteni akarta a szöveget és késleltetni a szavazást, amely kísérletek elbuktak.
A szavazást üdvözölve Hazekamp közölte, hogy ez lehetőség az EU számára, hogy okosan használja befolyását az élelmiszerláncra, ahelyett, hogy aktívan feltüzelnék a globális klímát, a biodiverzitást és az egészségügyi válságot:
“A többség megszavazta a kevesebb mega-istállót, a több organikus farmgazdálkodást, az állatállomány sűrűségének csökkentését, valamint az inkább növényi alapú diéta támogatását. A Parlament felismerte, hogy az intenzív állatállományú farmgazdálkodás növeli a zoonózisok (állati eredetű emberi megbetegedések) kockázatát. Ez történelmi pillanat, mivel eddig az intenzív állatállományú farmgazdálkodás kritikája tabunak számított Brüsszelben.
“Az élelmiszer rendszerünket meg kell reformálni, hogy a Földünk kapacitásain belül működjön. Az intenzív hústermelés és a nagyfokú monokultúrák jelenleg túl nagy gátat jelentenek az emberek, az állatok, a környezet és a klíma számára. A megoldás a fenntarthatóbb, egészségesebb, állatbarátabb, és helyi élelmiszer előállítás. Ehhez világos és mérhető célokat kell kitűzni,” – foglalta össze Hazekamp.
EP Baloldal frakció