Trump kilépett az Open Skies egyezményből is

Kína elítélte az Egyesült Államokat, mert kivonult az Open Skies (Nyitott Egek)* egyezményből mondván, ez megint része annak, hogy „aláássák a katonai kölcsönös bizalmat és átláthatóságot, és negatív hatása lesz a nemzetközi fegyverellenőrzésre és leszerelési folyamatra.”

Donald Trump jobboldali kormánya korábban már kivonult olyan fegyverellenőrzési egyezményekből, mint a Középhatótávolságú Nukleáris Erők egyezményéből Oroszországgal, amely segített leszerelni több ezer középtávú nukleáris rakétát Európában a háború végén.

Most közölték, hogy hagyják, hogy a Moszkvával kötött utolsó fegyverellenőrzési paktum, a New Start (Stratégiai Fegyverleszerelési Egyezmény) februárban lejárjon, amikor Kína csatlakozik hozzá. Peking közölte, hogy boldog lenne, ha csatlakozhatna, ha az amerikai és orosz robbanófejtartalékok száma (6000-et birtokolnak fejenként) az ő szintjére, azaz 300 alá csökkenne, de nem előbb.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök, aki jelenleg kiterjesztené a New Start egyezményt, január 20-án veszi át hivatalát, noha Trump még mindig tagadja utódja győzelmét.

Mike Pompeo még hivatalban lévő külügyminiszter a Közel-Keletre utazott, hogy megerősítse Trump-kabinet külpolitikai prioritásait, köztük, hogy az arab szövetségeseik ismerjék el Izraelt.

Az izraeli média ma jelentette, hogy Benjamin Netanyahu miniszterelnök Szaúd-Arábiába utazott a hétvégén, hogy Mohammed bin Salman koronaherceggel tárgyaljon Neomban. A herceg hírhedt arról, hogy támogatja a jemeni népirtó háborút, valamint szerepe volt Jamal Khashoggi újságíró meggyilkolásában, Pompeo pedig vele tárgyal.

A tárgyalásokról először azt híresztelték, hogy főbb izraeli és szaúdi politikusok között fog zajlani. A két ország, miközben az USA szövetségesei, nem rendelkeznek formális diplomáciai kapcsolatokkal, bár a szaúdiakkal szövetséges Bahrein és az Egyesült Arab Emirátusok már elismerték Izraelt, amikor azok elvetették régi követelésüket, hogy Izrael demonstráljon haladást egy élhető és független palesztin állam felé.

Az USA külügye közölte, hogy Pompeo útja a „biztonsági együttműködésre és Irán rosszindulatú befolyására, valamint Kínára fókuszál a régióban.” Szombaton találkozott Tamim bin Hamad al-Thani katari emírrel, hogy megpróbáljon felvázolni egy Irán-ellenes szövetséget, bár Katar viszonya továbbra is hűvös Szaúd-Arábiával és szövetségeseivel, valamint baráti viszont tart fenn Teheránnal.

forrás: Morning Star

*Az Open Skies egyezményt Nyikolaj Bulganyin szovjet politikus javasolta 1955-ben. Jelenleg 35 tagja van, amelyek vállalták, hogy területükön fegyvertelen felderítő repüléseket hajthatnak végre. Magyarországnak és Kanada a szerződés letéteményesei, ennél fogva különleges szerepük van benne.