2,5 millió amerikai gyermek hajléktalan

Az Egyesült Államok Családi Hajléktalansági Nemzeti Központja tegnap arra figyelmeztetett, hogy a hajléktalan gyermekek száma az elmúlt években rekordot döntött

Az USA-ban 30 gyermekből egy hajléktalan.

Egy államokat átfogó jelentés szerint magas a nyomor ráta, a megfizethető lakhatás elégtelen, és sok a családon belüli erőszek.

Az Amerika Legfiatalabb Kitaszítottjai központ számításai szerint 2013-ban 2,5 millió gyermek volt hajléktalan az Egyesült Államokban.

homesschild

A szám az Oktatási Minisztérium legfrissebb legutóbbi adatain alapszik, mely szerint 1,3 millió hajléktalan gyermek jár állami iskolába, ehhez tették hozzá az iskola előtt álló hajléktalan gyermekek számát, melyet szintén a minisztérium kalkulált.

A problémák súlyosak Kaliforniában, ahol az Egyesült Államok lakosságának nyolcadrésze lakik, de a számítások szerint a hajléktalan gyermekek ötöde, azaz 527,000 fedél nélküli gyermek.

Carmela DeCandia, a Nemzeti Központ igazgatója és a jelentés társszerzője megjegyezte, hogy a szövetségi kormány haladást ért el a veterán és a krónikus hajléktalanság terén.

De arra figyelmeztetett, hogy „hasonló szintű figyelem már nem illeti meg a családokat és a gyermekeket.”

„Társadalomként nagy árat fogunk fizetni – emberi és gazdasági értelemben is.”

2012 és 2013 között a gyermek-hajléktalanság 8%-kal növekedett az Egyesült Államokban, amely pusztító hatással lehet a gyermekek oktatására, érzelmi és társadalmi fejlődésére, csakúgy mint a szüleik egészségére, munkaügyi kilátásaira és nevelési képességeire.

A központ elemzése egy összetett indexet is tartalmaz az államok gyermek-hajléktalanságnak kiterjedéséről, az ellene való küzdelemről és a gyermekjólét átfogó szintjéről.

A legjobb eredményeket Minnesota, Nebraska és Massachusetts államok érték el. A legrosszabbak Alabama, Mississippi és Kalifornia.

A kutatás szerint a gyermek-hajléktalanság megoldásához szükség van a megfizethető lakhatás kiterjesztésére és a hajléktalan szülők oktatási és munkalehetőségeire.

Szintén ajánlott a különleges szolgáltatások nyújtása olyan anyák számára, akik családon belüli erőszak miatt kényszerülnek hajléktalanságra.

Forrás: Morning Star

A magyar nyomorhelyzetről írt cikkünk

Vélemény, hozzászólás?