A Dél-Afrikai Kommunista Párt a szakszervezetek összefogását sürgeti

A Dél-Afrikai Kommunista Párt (SACP) a szakszervezeti mozgalom egységét sürgette, és világossá tette, hogy a Numsa fémmunkások szakszervezetét okolják a megosztottságért.

A politikai irodája sajnálatát hangoztatta amiatt, hogy a Cosatu szakszervezeti konföderáció központi végrehajtó bizottsága „nem hagyott más választást csak a drasztikus és kellemetlen lépést a Numsa elkergetésére az állomásaikról.”

A SAPC azzal vádolta a Numsát, hogy maga kereste a kirekesztését azért, hogy ennek a „boszorkányüldözésnek” áldozataként tetszeleghessen.

A párt elmondta, hogy a Numsa „szemtelenül űzte a föderáció alapszabályával szembeni makacs ellenszegülését – nevezetesen, hogy egy iparág, egy szakszervezet.”

A kísérletei, hogy „elorozzák a Cosatu tagságát az üzemi munkások megosztását, frakciózását és még az otthonaik és kocsijaik felgyújtását eredményezte.”

A SACP azzal vádolta a Numsa vezetését, hogy hónapok óta „vakmerően minden irányba sértéseket szór”, amely csak az „önkizárásának az ügyét” idézte elő, semmint egy manipulált boszorkányüldözést.

A párt megismételte nyilatkozatát a munkásosztály egységéről, “beleértve a szervezett munkásosztály és a néptömegek nézetkülönbségeinek tiszteletét.”

Ragaszkodtak hozzá, hogy a taktikai különbségeknek nem szabadna előtérbe lépniük, miközben a monopoltőke kizsákmányoló szorítása egyre erősödik Dél-Afrikában.

„Felszólítjuk a Numsa tisztviselők és tagok többségét, közülük sok SACP tagot, hogy ne kövessék a vezetőségük megosztó politikáját,” – közölte a SACP.

„Az újra megerősödött és harcos Cosatu, amely elutasította, hogy a kormány és az ambiciózus biznisz-szakszervezetisek alárendeltje legyen, abszolút életbevágó ebből a szempontból.”

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?