Az Egyesült Baloldal/Északi Zöldek támogatják a civil keresetet az Európai Bizottság ellen

Helmut Scholz, a GUE/NGL Európa Parlamenti képviselője üdvözölte a közel 300 európai civil szervezet lépését, akik közösen pert indítottak az Európai Bizottság ellen, mivel az elutasította az Európai Civil Kezdeményezés hivatalos regisztrációját a TTIP-vel, egy vitatott EU-USA kereskedelmi egyezmény és a kanadai CETA ellen.

„Úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság számára a demokrácia a legnagyobb gát a kereskedelemhez,” – közölte a német képviselő. „A civil kezdeményezés megakadályozásával a Bizottság megmutatta, hogy csak a TTIP-től eltérő vélemények megfojtására törekszik. Remélem, hogy ez a per az Európai Igazságügyi Bíróságon sikeres lesz. Támogatjuk az Európai Polgári Kezdeményezést, mint a több demokrácia és a több részvétel eszközét az Európai Unióban.”

Scholz, a parlamenti csoport nemzetközi kereskedelmi bizottságának koordinátora így folytatta: „A TTIP azért veszélyes, mert a vállalatoknak olyan jogot ad, hogy felléphessenek a kormányok ellen különleges bíróságokon, amikor a környezetvédelmi és a fogyasztóvédelmi törvények a várt profitjuk útjában állnak. Magas minőségű fogyasztási cikkeket és szolgáltatásokat akarunk az EU-ban és az USA-ban is. Azt akarjuk, hogy az előírásokat megszegő vállalatokat vonják felelősségre.”

„A TTIP-t körüli viták alapvetően arról szólnak, mit akarunk termelni és hogyan akarunk fogyasztani, valamint hogyan akarunk élni a jövőben. Milyen élelmiszer kerül az asztalunkra? Milyen vegyi anyagokat kerülnek a termékekre, amit megvásárolunk? Milyen mezőgazdaságot akarunk? Hogy döntsék el a közösségek, hogyan működjön a demokráciánk?”

GUE/NGL Képviselőcsoport

Vélemény, hozzászólás?