Az indiai kommunisták fellépnek Modi gazdasági „reformjai” ellen

A kommunisták radikális választási reformokat követelnek Indiában, válaszul Narendra Modi miniszterelnöknek, aki megfelelő felhatalmazás nélkül akarja deregulálni a gazdaságot.

India Marxista Kommunista Pártja (CPI-M)* hangsúlyozta, hogy Modi hindu-soviniszta pártja, a BJP kényelmes többséget szerzett a parlamentben, csupán a szavazatok 31%-ával.

Ráadásul ezt a többséget arra használja, hogy a neoliberális rendet ráerőszakolja az országra olyan agresszív lépésekkel, amelyek megnyitják a szénipart a magánszektor számára, eltörlik a dízel árkontrollját és megtámadják a munkahelyek biztonságát.

A miniszterelnök „Csináljuk meg Indiában” programja azt ígéri, hogy megnyirbálják a „bürokráciát” és megszüntetik az üzletek „zaklatását” a felügyelők által egy olyan országban, ahol az alapvető egészség és a biztonsági előírások megszegése elég gyakori.

Azt ígérte, hogy könnyebb lesz kirúgni a munkásokat, azt állítva, hogy ez lehetővé teszi a magánszektornak munkahelyek teremtését.

„Az üzlet felszabadítása a legfontosabb szüksége” a gyorsuló gazdasági növekedés számára, jelentette be a héten.

Modi egy rendeletet is kibocsátott a héten, amely 214 „szénblokkot” (szénlelőhelyet) elektronikus árverésre bocsátott a privát szektor számára, miután a Legfelsőbb Bíróság múlt hónapi ítélete szerint a megelőző kiosztás illegális volt.

A kommunista párt szerdán elmondta, hogy ez „teljesen megsemmisíti az 1973-as szén államosítási törvényt”, és követelték, hogy a Coal Indiát jogosítsák fel az ország összes bányájának kezelésével.

„Miután a forrásokat a közszektornak adták, és az állam képes lesz elektromossággal ellátni a népet, a maradékot el lehetne adni a nyílt piacnak,” – közölték.

Gurudas Dasgupta, az Összindiai Szakszervezeti Kongresszus főtitkára szerint az e-aukció „a hátsó ajtón való belépést garantálta a magánvállalatok számára, hogy átvegyék az egész szénszektor feletti irányítást.”

Jibon Roy, az Összindiai Szénmunkások Föderációja főtitkára november 5 és 7 között sztrájkot hirdetett, amennyiben a kormány nem adja át a szénblokkok kezelését a Coal Indiának.

Az Indiai Marxista Kommunista Párt változást követel az arányos képviselet érdekében, hogy biztosítsák, hogy az indiai kormányok ne tudják felhatalmazás nélkül széthasítani a közszektort.

A másik kommunista párt, az Indiai Kommunista Párt (CPI) is a szakszervezetek mögé állt a szénprivatizációnak való ellenállásban.

forrás: Morning Star

*Indiában 70-nél is több kommunista párt létezik, amelyek közül rengeteg pártszövetségekbe tömörül. A cikkben említett CPI és a CPI-M a Baloldali Front tagpártjai. A CPI-M-nek egyedül 1 millió tagja van.

Vélemény, hozzászólás?