Lemondásra szólították fel a szélsőjobboldali török kormányt a gazdasági válság miatt 

Törökország egyre mélyülő gazdasági válsága miatt lemondásra szólították fel a kormányt. 

Mithat Sancar, testvérpártunk, a Népi Demokratikus Párt (HDP) társelnöke más pártokat is felszólított, hogy csatlakozzanak kezdeményezésükhöz, hogy Erdogan elnök mondjon le és azonnal általános választásokat tartsanak. 

A törökök rohamosan váltják át lírájukat más devizára.

A tervünk világos. Értékeltük az összeomlást, amelynek ma szemtanúi vagyunk. 

“Az ország és a gazdaság összeomlik. Nem csak a gazdaság, hanem a társadalmi és politikai rendszer is összeomlik,” – közölték a párt vészhelyzeti tanácskozásán Ankarában. 

Spontán tüntetések törtek ki Isztambulban, Ankarában és más török városokban kedd éjjel, miután a török líra rekordmértékűt zuhant, 13 török lírát ér egy amerikai dollár, amely 40%-os esés. 

A törökországi életszínvonal zuhanása a kormányzat unortodox pénzügyi politikájának következménye, amelyet “Erdonomikának” neveznek. 

A török fasiszta elnök kijelentette, hogy megnyeri a “gazdasági háborút” az alacsony kamatlábakkal, mondván “elégedett” azzal, hogy a központi bank megszorításokat jelentett be három egymást követő hónapban is. 

Isten segítségével és a népünk támogatásával győzedelmesen fogunk kikerülni a gazdasági függetlenségért folytatott háboorúból,” – közölte. 

Ellenben Erdogan intenzív nyomás alatt áll, miközben Ahmet Davutoglu egykori miniszterelnök és az AKP párt volt elnöke kijelentette: “Ez már nem ostobaság, ez árulás.” 

Sancar közölte, hogy “a nép napról napra egyre szegényebb lesz,” és az “egyszemélyes rezsim” és a politikája összeomlott. 

További tüntetések is várhatóak. 

forrás: Morning Star 

Vélemény, hozzászólás?