Maite Mola: Hugo Chavez világszerte hivatkozási alap a kapitalista és patriarchális rezsimek alternatívájára

A harmadik Venezuelai Nők Kongresszusát 2015. március 6-8. között rendezték Caracasban.

Maite Mola, az Európai Baloldali párt alelnöke képviselte a 33 európai tagpártot. A Női Néphatalmi és Nemi Egyenlőségi Minisztérium meghívására részt vett a vitákban, és felszólalt a „Bolivári Forradalommal szolidáris nők szerte a világban” című szekcióban és Hugo Chávez Parancsnok feminista eszméiről szóló szemináriumon.

Maite Mola felidézte Chávez munkáját, amely előrevitte a venezuelai nők ügyét, idézve a korábbi nemi egyenlőség miniszter, Maria Leon szavait: „A negyedik köztársaság venezuelai nőit diszkriminálták, megfosztották a tanulmányoktól és a munkalehetőségektől, valamint arra kárhoztatták, hogy háztartásban működjenek, mint egyetlen társadalmi funkciójuk. Bezárták az otthonokba és mosásra, főzésre, vasalásra és gyermeknevelésre ítélték őket. Nem szabadott írniuk és olvasniuk. Hugo Chávez felkarolta ezeket a nőket, és azt mondta, hogy a munkájuk – a nők munkája, amelyet a háztartásnak és a családjuknak szentelnek – javakat termel, értéket.”

Az Európai Baloldali Párt alelnöke kiállt és megvédte a bolivári forradalmat, és támogatta Madurot, hogy folytassa a Chávez parancsnok által megkezdett munkát. Támogatta Andreina Tarazont, a venezuelai Női Néphatalmi és Nemi Egyenlőségi minisztert, aki a nők politikai részvételének biztosításáért küzd, hogy a közélet és a döntéshozás minden területén egyenlők legyenek, valamint, hogy jó kilátásaik legyenek a társadalmi programokban, egészségügyben, lakhatásban, oktatásban, élelmezésben, sportban, szociális biztonságban…

Maite Mola elmondta, hogy Hugo Chavez az egész világ számára hivatkozás a kapitalista és patriarchális rezsimekkel szembeni alternatívára, a „Szocialista és feminista” alternatíva tervével, ahogy ő nevezte.

Maite Mola kifejtette, hogy az európai helyzetet, különösképp a spanyolországit, ahol 13 millió ember él a nyomorküszöb alatt, és ahol az időskori öngyilkossági ráta azért ugrott meg, mert a nagyszülők úgy döntenek, hogy inkább az unokájuk kapja az élelmet. Emellett Európában a gazdasági válság miatt a nők ügyét is mellőzik.

Más, a nők jogaiért harcolók is felszólaltak a kongresszuson. Köztük volt Piedad Córdoba (Kolumbia), aki nemzetközi nőjogi front felállítását javasolta, Xiomara Castro Zelaya (Honduras), aki kifejtette, hogy manapság Honduras olyan, mint egy privatizációs laboratórium olyan vállalkozókkal, akik egész járásokat vesznek meg, és privát rendőrségük is van.

Hugo Chávezt számos felszólalásban idézték, hogy erősítsék eszméjét, hogy egyetlen forradalmi folyamat vagy változás sem vihető véghez a nők és a feminizmus nélkül.

A nemzetközi nők egész küldöttsége, akik részt vettek a kongresszuson, aláírtak egy nyilatkozatot, hogy támogatják Nicolas Maduro demokratikusan megválasztott kormányát. Ez egyben vád is a kommunikációs eszközök, valamint a félretájékoztatás és pontatlan venezuelai információk közlése ellen, amellyel az aláírók szembehelyezkedtek az imperialista erők beavatkozási szándékaival.

Európai Baloldali Párt

Vélemény, hozzászólás?