Több hibát fedtek fel a Bizottság TTIP-ről való becsléseiről

A TTIP-ről folytatott Egyesült Baloldal/Északi Zöldek (GUE/NGL) megbeszélésen egy felsőbb Európa Bizottsági közgazdász figyelmen kívül hagyta az újabb tanulmányokat, amelyek bizonyítják, hogy a transzatlanti kereskedelmi paktum (TTIP) nem fenntartható növekedési stratégia az európai gazdaság számára, mivel több nyomást gyakorolnak a növekvő versennyel a munkásságra.

Lucien Cernant, a DG Trade-től megvédte a Bizottság modelljét, ahogy ráfókuszált vámintézkedésekre. Bár Jeronim Capaldo az Egyesült Államok Tafts Egyeteméről elmondta a „TTIP: Európai felbomlás, munkanélküliség és instabilitás” című tanulmányában, hogy az analízise sokkal szélesebb körű, mivel számításba veszi az összes keresletet és foglalkoztatottságot.

Helmut Scholz, GUE/NGL EP képviselő, a TTIP csoport előadója kifejezte: „Miközben a Bizottság tanulmányai mind nagy növekedést vetítenek előre az exportban, a Capaldo-jelentés, amely az ENSZ Globális Politikai Modelljének megközelítésein alapszik, sokkal valóságosabb képet fest, sokkal érzékenyebb feltételeket véve a makrogazdasági szabályozáshoz, a foglalkoztatási dinamikához és a globális kereskedelemhez. A tanulmány sokkal hosszabb távú és lényegesebb kisiklást mutat a munka területén. Ezekre a feltételezésekre van szükségünk. Hogy is mondhatná a Bizottság, hogy a TTIP stratégiai fontosságú a munkahelyek miatt?”

„A TTIP-nek mély behatása lesz a mindennapi életünkre, hogyan termelünk és fogyasztunk – az Atlanti-óceán mindkét oldalán. Több ilyen vitára van szükség a TTIP-ről, amely ellentétben áll a Bizottságból és néhány tagállamból érkező véleményekkel. Nem bízhatunk vakon a „lecsöpögési elméletben.”*

A munkaülésen szintén heve vita volt a „szabályozó együttműködés” terveiről a TTIP-ben, és egy következő ülés fog erre a speciális témára koncentrálni.

Egyesült Baloldal/Északi Zöldek

 

*„Trickle down theory” azaz a „lecsöpögési elmélet”, amely szerint a gazdaság, a társadalom versenyképes egységeinek többletjövedelméből valamennyi az alacsonyabb rétegekhez is „lecsöpög”.

Vélemény, hozzászólás?