Új tanulmány a szélsőjobboldal gyilkos tevékenységéről

Egy új tanulmány dokumentálja a görögországi szélsőjobboldali Arany Hajnal gyilkos tevékenységét, amelyet az Egyesült Baloldal / Északi Zöldek (GUE/NGL) EP frakció adott ki az Európai Parlamentben.

A írást úgy időzítették, hogy egybe essen az Arany Hajnal vezetőinek számos politikai aktivista, bevándorló munkás és szakszervezeti aktivista elleni gyilkosságok és gyilkossági kísérletek perével. A tanulmányt a veterán író, aktivista és görög politikai elemző Kevin Ovenden jegyzi, és körvonalazza a csoport vezetőségének modus operandiját, hogyan eliminálják a riválisaikat, gyakran erőszakos eszközökkel.

A tanulmány a mai napon jelent meg, ötödik évfordulóján, hogy Pavlosz Fisszasz görög zenészt és aktivistát Nikeában meggyilkolta az Arany Hajnal „hadosztály osztaga”, a fasiszta szervezet regionális csoportjának koordinálásával.

Kosztadinka Kuneva görög EP képviselő kommentálta a tanulmányt:

„Pavlosz Fisszasz antifasiszta énekes kegyetlen meggyilkolása az Arany Hajnal neonáci szervezete által pontosan öt éve történt, és igazi sokkot jelentett Görögország számára. Három éve a bűnszervezet 69 tagját – köztük parlamenti képviselőket – fogtak perbe ezért és sok más bűncselekményért. Egész Európának ismernie kell az Arany Hajnal bűnözői tevékenységét. Természetesen mindnyájunk számára világos kell legyen, hogy a fasizmusnak – akárhogy is álcázza magát – nincs helye a demokráciáinkban.”

A tanulmány angol nyelven itt olvasható: http://www.guengl.eu/uploads/news-documents/kevin_ovenden_gd_trial_gue_final.pdf

Kevin Ovenden cikket is írt saját tanulmányáról a Morning Star-ba, amely magyar nyelven ITT olvasható.

Vélemény, hozzászólás?