Venezuela 100 palesztin orvostanhallgatót fogad

Nicolas Muduro, Venezuela elnöke múlt héten bejelentette a Yasser Arafat Ösztöndíj Program kezdetét, amely célja 1000 palesztin diák képzésének biztosítása különböző területeken.

A 119 diák első delegációja csütörtökön érkezett meg Venezuelába, hogy orvosi területen kezdje meg a tanulmányait a Dr. Salvador Allende Latin-Amerikai Orvosi Iskolában.

„Legalább 1000 palesztin diákot fogunk képezni,” – mondta Nicolas Maduro, venezuelai elnök, miután a delegáció megérkezett Caracas-ba. „Felkértem az Oktatási Minisztériumot, hogy terjesszék ki a programot, ezért nem csak orvosi, hanem mérnöki, építészeti és más tudományterületekre is.”

20 diák érkezett Gázából, a többiek a nyugati partról. Jordániában szálltak repülőre, amelyet a venezuelai kormány küldött, és amely az odaúton augusztus óta már a harmadik szállítmány humanitárius segélyt szállította Gázába.

A Bolivári Forradalom és Venezuela népe régóta szoros szövetségese a palesztinok ügyének, és szolidaritást vállal a palesztin néppel az izraeli háborúk miatt.

Maduro elmondta a diákoknak, hogy sírva fakadt, mikor meglátta a képeket, amelyen táncolnak, amikor megérintették a venezuelai földet.

„Szeretnénk újra táncolni látni benneteket,” – mondta az elnök. Válaszul a palesztinok újra felidézték táncukat, és egy keffiyah-t (palesztin kendőt) ajándékoztak Maduro-nak, aki cserébe a kabátját adta a diákoknak.

„Ma Palesztina belopta magát Venezuela szívéve,” – mondta Maduro.

A diákok tanulmányaik után hazatérnek, hogy orvosi ellátásban részesítsék a palesztin embereket, akiknek borzalmas szükségük lenne orvosi és más szakértőkre az izraeli támadások évtizedei után.

A venezuelai Dr. Salvador Allende Latin-Amerikai Orvosi Iskolát a kubai iskola inspirálta, amely már orvosok ezreit képezte ki, akik világszerte milliók számára biztosítottak egészségügyi ellátást.

Az ösztöndíj programot Yasser Arafatról nevezték el, a Palesztin Felszabadítási Szervezet korábbi vezetőjéről, és a Palesztin Hatóság első elnökéről.

Még az év elején Venezuela bejelentette, hogy a kormány olajjal látná el Palesztinát, hogy segítse a gázai újjáépítési erőfeszítéseket.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?