Zapatisták ezrei demonstráltak Chiapasban

Mint Mexikó és a világ minden részén, a zapatisták ezrei is csendes demonstrációval támogatták a 43 ayotzinapai diák előkerítéséért tüntetőket, valamint szabadságot követeltek Mario Lunának és Fernando Jiméneznek, akik a yaqui nép tagjai és politikai foglyok.

Ahogy bejelentették, a zapatisták szerda délután tüntettek a közösségeikben, az utak mentén, szolidaritást vállalva az ayotzinapai diákokkal és a yaqui néppel.

Oventic caracoljában (= közösség) és s közeli közösségekben transzparenseket feszítettek ki, amelyen követelték az Isidro Burgos Vidéki Tanárképző Főiskola 43 diákjának előkerítését, és azok megbüntetését, akik felelősök a diákok meggyilkolásáért és az elhurcolásokért.

A zapatisták szabadságot követeltek Mario Lunának és Fernando Jiméneznek is, akik a földjüket akarták megvédeni, amelyen a Sonora kormány egy vízvezetéket akar építeni.

A tüntetés alatt a lázadó chiapasiak gyertyákat gyújtottak. Számos chiapasi városban diákok, tanárok, társadalmi szervezetek és emberi jogi központok szerveztek felvonulásokat és gyűléseket, hogy igazságot követeljenek Ayotzinapa-nak.

forrás: Pozol Colectivo

Vélemény, hozzászólás?