Ha az emberiség ma teljesen le is állítaná az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, a világ gleccsereinek több mint harmada akkor is elolvadna 2100 előtt – a német és osztrák klímatudósok legújabb tanulmánya szerint.
A Brémai és Innsbrucki Egyetemek kutatói a Kormányközi Klímaváltozási Panel (IPCC) által kifejlesztett CMIP5 klímamodellt használták, hogy előrejelezzék a mai hatásokat a globális gleccsertömegre a jövőben.
A Természeti Klímaváltozás folyóiratban publikált elemzésük előrejelzése szerint a jelenlegi gleccserjég 28-44%-a (átlagban 36%-a) fog elveszni, még akkor is, ha az emberek megteszik „a legambiciózusabb intézkedéseket” – közli Ben Marzeion első szerző.
Az elolvadt jég miatt a tengerszint 11,2 centimétert fog emelkedni, miután az óceánokba folyik. A teljes kép még szörnyűbb, mivel ezek a számítások csak a gleccserekre vonatkoznak, és nem veszik figyelme, mi fog történni, ha az arktiszi és antarktiszi jég is tovább olvad.
Ezt megakadályozandó olyan varázslatos fordulat kellene, amely visszaállítja a világ hőmérsékletét az 1850-1879 közötti időszakra.
„A gleccserek lassan reagálnak a klímaváltozásokra. Például, ha meg szeretnénk tartani a jelenlegi gleccserjég térfogatát, az iparosodás előtti időkre kellene lecsökkenteni a hőmérséklet-szinteket, amely nyilvánvalóan nem lehetetlen,” – mondja Georg Kaser társszerző. „A múltban az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása olyan változásokat gerjesztett, amelyeket már nem lehet leállítani. Ez azt is jelenti, hogy a jelenlegi tevékenységünknek hatása van a gleccserek hosszútávú fejlődésére – és ezt is figyelembe kell venni.”
Hogy jobban érthető legyen, Kaser, Marzeion és kollégáik úgy magyarázzák a helyzetet, hogy minden újabb kilogram kibocsátott szén-dioxid az atmoszférában 15,8 kilogramm gleccserjég elvesztéséhez vezet.
Ha tartjuk magunkat a párizsi klímaegyezmény által javasolt maximum globális átlaghőmérséklet-emelkedés 1,5°C-os határához az iparosodás előtti értékek felett, akkor jelentősen kevesebb gleccserjég fog elveszni, mintha a kevésbé ambiciózus 2°C-hoz ragaszkodunk.
forrás: IFLScience