21 menekült – többségében gyermek – fulladt a tengerbe

Legalább 21 menekült – többségében gyermek – fulladt az Égei-tengerbe, majd sodródott Törökország partjaira két külön incidensben, amelyek során hajójuk felborult a zavaros vizeken múlt éjjel, mikor próbálták elérni a görög Leszbosz szigetének partjait.

Kilenc holttest sodródott partra Ayvalik városánál kedden, arra késztetve a hatóságokat, hogy riadóztassák a parti őrség hajóit és a csendőrhivatalokat, hogy kutassák át a tengert és a partot lehetséges túlélők után.

menek1

Késő reggel 14-re emelkedett a halálos áldozatok száma a parti őrség közlése szerint, hozzátéve, hogy 7 másik embert életben kimentettek. Órákkal később a Dogan hírügynökség jelentette, hogy 7 másik holttest került elő Dikili partjainál, 30 mérföldre délre Ayvaliktól.

Néhány jelentés szerint a partra mosott holttestek száma elérte a 37-et. Köztük van egy hónapos terhes nő is, – a Dogan hírügynökség jelentése szerint.

A Földközi-tengeren meghalt menekültek 30%-a idén gyermek, 5%-uk két év alatti baba, – az UNICEF jelentése szerint. Csak októberben 90 gyermek halt meg a tengeren átkelve, hogy elérjék Európát, közülük öten nem élték meg a két éves kort.

2015-en az élve kimentett menekültek száma több mint 500%-kal nőtt az előző évhez képest.

A menekültek Ayvalik közelében szálltak hajóra, hogy elérjék a görög Leszbosz szigetét.

Namik Kemal Nazli, körzeti kormányzó elmondta az Anatóliai Hírügynökségnek, hogy a hivatalnokok úgy hiszik, hogy a menekültek Irakból, Szíriából és Algériából származnak.

Kb. 850 ezer menekült jutott el Görögországba tavaly, megfizetve csempészbandákat, hogy szállítsák el őket Törökországból. A Migráció Nemzetközi Szervezet közölte, hogy 3770 ember halt meg tavaly a Földközi-tengeren való átkelés közben, ezzel 2015 lett a leghalálosabb év az Európát elérni próbáló menekültek és migránsok számára.

A három éves szíriai Aylan Kurdi, akinek képe bejárta a világsajtót, komoly felhördülést váltott ki, hogy kezeljék a menekültválságot.

November elején a görög parti őrség bejelentette, hogy 11 másik menekült, legtöbbjük gyermek, halt meg.

A török parti őrség 241 menekültet mentett ki az elmúlt három napban Törökország nyugati parti tartományánál, Izmir-nél.

Forrás: Revolution News

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.