Előre szóltunk: Puzsér felrúgta az előválasztást, a Jobbik pedig hátbaszúrta az ellenzéket

Az Európai Baloldal minden erejével azon volt, hogy az ellenzéket észhez térítse a Jobbikkal való kollaborálással kapcsolatban.

Sajnos a próbálkozásaink – bár rengeteg fülhöz elértek – sikertelenek voltak. Mi ugyanis nem Simicska-pénzből finanszírozott párt vagyunk, és az állami cenzúra, valamint a politikai irigység miatt az üzeneteinkkel elért emberek száma is véges. Hosszas, de tömör cikkben előre szóltunk, hogy a Jobbikkal való összefogás nem csak felesleges is, de életveszélyes, hiszen a szélsőjobboldal a történelme során mindenkor és mindenhol csak árulással és intrikával tudott hatalomra jutni, vagy pozícióit erősíteni.

A „jóslatunk” (azaz a történelmi és politikai ismereteink alapján adott – sajnos ismét helyes – következtetéseink) ismét beteljesültek. A Jobbik összefogott az LMP-vel és együtt szépen beálltak Puzsér mögé az önkormányzati választáson, felrúgva ezzel az előválasztást, tönkre téve rengeteg munkát és elfecsérelve rengeteg pénzt, amit az „ellenzék” ostoba módon, teljesen feleslegesen beleölt ebbe a hamvába halt ötletbe.

Jó ellenzéki módra a hülyeség itt is rengeteg szorgalommal párosult, és most ez megint csak mehet a kukába, Orbán pedig hátradőlhet és kérhet egy kávét – vagy Gundel menüt.

Aki hazánkban ért valamicskét a politikához, előre látta, hogy Puzsér – akármi is történik – el fog indulni a polgármesterválasztáson. Ha ő nyer azért, ha veszít, akkor is. Pusztán a megfelelő indokra várt, és lényegében kapott is ilyet. Ez a jóslatunk is bevált.

Ha hallgattak volna az Európai Baloldal prominenseinek tanácsára, akkor az ellenzék nem a Jobbikkal való összefogásra, miniszterelnökjelölt-keresésre, előválasztásra és számos más felesleges pótcselekvésre vesztegeti az idejét, hanem közös szociális válságkezelő programot gyárt, alternatívaként a Fidesz teljesen ostoba és egyoldalú migránsellenes gyűlöletpropagandájára, amely könnyedén verhető.

Ezzel a programmal kellett volna megjelenni a médiában; ezzel a programmal kellett volna járni a lakossági fórumokat; ennek a programnak az ismertetésébe kellett volna ölni a pénzt; ennek a programnak a propagálására kellett volna gyártani a szórólapokat, a plakátokat és az internetes felületeket.

Ilyen program a mai napig nem létezik, pedig mi már évek óta mondjuk, több választási folyamatra visszamenőleg. Természetesen más, épkézláb program létezik: az Európai Baloldali Párt programja az EP választásokra, amely Magyarországon is tökéletesen alkalmazható.

Az, hogy az „ellenzék” ilyen program közös megalkotása és elfogadása helyett Puzsérnak, a Jobbiknak és az LMP-nek udvarolt, óriási történelmi felelőtlenség. Az, hogy az „ellenzék” ahelyett, hogy szembeszállt volna a Fidesz gyűlöletpropagandájával, inkább a Jobbik taktikájával szélsőjobbról (!) próbálta előzni a Fideszt, óriási történelmi bűn.

Tudjuk, hogy nagyon nehéz egy fasizálódó rezsimben kiállni a rendszer ellen egy olyan választáson, amelyben legalizálva van a csalás (lásd a túlzott médiafölényt, a cenzúrát, az álcivilek, a kormány és a közszolgálati média nyílt pártopragandáját), de ettől még nem kellene a rezsimnek minden esélyt megadni, hogy ismét óriási fölénnyel nyerje a választásokat. Tudjuk, hogy az ellenzék akkor is komoly veszélyben lenne, ha számos körzetet megnyerne. Lásd, a törökországi választásokat, ahol a kurd Népi Demokratikus Párt (az Európai Baloldal testvérpártja) és a kommunista párt is polgármesteri helyeket szerzett meg, majd a rezsim megakadályozta, hogy ezek a képviselők átvegyék mandátumukat. De a kurdok legalább tudtak választási eredményeket produkálni, szemben a hazai „ellenzékkel”. Miért? Mert van szociális válságkezelő programjuk, mert baloldaliak és mert antifasiszták. Erdogan erőszakkal meg tudja akadályozni, hogy a rezsimjére veszélyes megválasztott képviselők ne legyenek polgármesterek, de a rendszere a felszín alatt már inog és omlásra kész.

Orbán ezzel szemben szilárdan áll az általa épített szemétdombon, amit senki sem próbál komolyan felrúgni, pedig végre már próbálkozni kellene.

Továbbra is kiállunk amellett, hogy a kormányváltás első lépése az ellenzékváltás, majd a hajlandóság egy szociális program végrehajtására, az alkotmányosság és a demokrácia visszaállítására és a Fidesz által beszűrt rendszer leszerelésére. Önökön a sor!