Szöllősi Istvánné: AZ OFFSHORE-KAPITALIZMUS TÉNYLEGES ÁRA

Gyurcsány Ferencnek a Syriza győzelméről, a görögökre váró feketelevesről szóló bejegyzését olvasva az embert ismét elönti a keserű felismerés: Íme, megint kibújt a szög a zsákból!

Hazánk volt miniszterelnöke, a DK jelenlegi elnöke nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a görögök hozzászoktak a mediterrán édes élethez, az alacsony adókhoz, az ilyen-olyan kedvezményekhez. A választáson pedig azért győzhetett a Syriza, mert könnyebb, jobb életet ígért: adósságkönnyítést,az életkörülmények javítását. De eljön majd az igazság pillanata- jövendöli a DK elnöke-, amikor mindezért fizetniük kell a görögöknek, mégpedig drágán!. Mert ugye azt mégse szeretné kies hazánkban senki, ha nekünk kellene állni a görögök számláját! Dolgozzanak többet, majd akkor tudják törleszteni hiteleiket! Vagyis befellegzett az ingyen-ebédnek! Ahogy ezt a liberálisok a 90-es évek óta lelkesen bizonygatják Magyarországon is.

 

Feltételezem, hogy mindenki, aki most fanyalog a Syriza győzelmén, és burkolt üzenetet küld minden eladósodott országnak, mindenkinek, aki lázadni mer az embertelen megszorítások ellen, hogy ismeri a közelmúltban megjelent összegzést, amely az adóparadicsomokba történő pénz-kimenekítésről szól. Az említett tanulmányról (Az offshore ára), és benne Magyarországról egy mellbevágó cikk jelent meg Morvay Péter: “Magyarország elrablása” címmel (Hetek, 2012.07.27.) Ebben a következő olvasható:  

“Magyarországról a nyolcvanas évek óta 242 milliárd dollárnyi magántőkét menekítettek ki a világ különböző adóparadicsomaiba. Ezzel hazánk a világon a 12. legtöbb pénzt vesztett állam, megelőzve nálunk sokkal nagyobb és korruptabb hírben álló országokat, például Ukrajnát, Törökországot és Kazahsztánt- állítja egy nemzetközi jelentés. A kutatást végző közgazdász, John Christensen a Heteknek elmondta: szinte példátlan, hogy egy ország a teljes államadósságának két és félszeresét külföldre engedje úgy, hogy abból semmiféle bevétele nem származik. A megdöbbentő adatok arra utalnak, hogy az elmúlt 30 év sorozatos külföldi hitelfelvételei és megszorításai jórészt értelmetlenül történtek”.

Ha ez utóbbi, a megszorítások értelmetlenségére vonatkozó megállapítás igaz- és mért ne lenne igaz- Magyarországra, akkor mi a helyzet Görögországgal, amelyik a fent említett dicstelen rangsorban nincs az első húszban sem?! Nem, kedves liberálisok! Nem arról van szó, hogy a görögök, vagy a magyarok lusták. Nem arról van szó, hogy ne dolgoznának eleget. Nem arról van szó, hogy ne fizetnék pontosan a hiteleket. És nem arról van szó, hogy olyan ostobák lennének, hogy ne tudnák, mi az offshore igazi ára. Tudják. Mint ahogy azt is tudják, hogy a tőkejövedelmek mára pofátlan mértékűre híztak a munkajövedelmek rovására.,melynek egyenes következménye a tőkés társadalmak tragikus kettészakadása, robbanás-közeli állapot kialakulása. Görögországban is, Magyarországon is. Ezt a végzetes robbanást előzte meg a Syriza győzelme Görögországban. Talán. Ahogy nálunk is rohamosan fel fog nőni egy magyar Syriza, hogy megelőzze a jóvátehetetlent. Talán.

Szöllősi Istvánné