Végre rendesen adózhat a Google és a Facebook

A kapitalista nagyvállalatok számára elsődleges a profit, minden más csak ez után következik. Az Ember – legyen akár fogyasztó vagy munkavállaló – csak huszadrangú tényező egy Cég számára.

A Google, a Facebook és az Apple is Írországba tették európai székhelyüket.

Miért?
A zöld fű, a jó levegő, a kedves emberek vagy a gyönyörű táj miatt?
Persze, hogy nem.
A roppantul kedvező adózási feltételek terelték ide a kapitalista multicégeket.

Az írek ugyanis bevezették a Double Irish néven ismert gyakorlatot, amely lehetővé tette, hogy a Cég a profitot átutaztassa más országokba – naná, hogy Bermudára, ahol nevetségesen kevés adót kell fizetni.

Legális?
Hát Persze.
Erkölcstelen?
A végletekig.

Az adózás alól való kibújás ugyanis végső soron – természetesen a kapitalizmus törvényszerűségeiből adódóan – a kisember szájából fogja kivenni a falatot. Ráadásul az amerikai cégek ezzel versenyelőnybe kerülnek a nem ír központú európai vállalatokkal (- no, nem mintha ez utóbbiak is sok sajnálatot érdemelnének).

De ennek most vége. Vagyis nem most, hanem valójában 2020-ban. Történt ugyanis, hogy az ír pénzügy-minisztérium úgy döntött, beszünteti a gyakorlatot, és bezárja eme kiskaput. A rendszerben benne lévő vállalatok még 2020-ig élvezhetik a dollármilliárdokat spóroló pénzügyi gyakorlatot. Ezután a Facebook, az Apple, a Google, az Amazon, az Adobe és a Microsoft.

Az ír gyakorlatot az Európai Unió és – különös módon – Barack Obama is bírálta.

Vélemény, hozzászólás?