Náci propaganda Budapest utcáin és egy webshopon

Az alábbiakban Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnökének levelét közöljük.

Tisztelt Legfőbb Ügyészség!

A közösségi médián keresztül kaptam tájékoztatást arról, hogy 2018. július 14-én, Budapesten, a Klinika metró kijárata előtt, az utcán náci propagandát terjesztenek.

Konkrétan az NSDAP programjának 1935-ös változatát tartalmazó kiadványban magyarul olvasható náci propaganda. A könyv borítóján jól látható a horogkereszt mint politikai propaganda eszköze.

A Btk. kimondja:
“335. § * Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon
a) terjeszt,
b) nagy nyilvánosság előtt használ, vagy
c) közszemlére tesz,
ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.”

A mellékelt fotón látható, hogy a hivatkozott tényállást elkövették.

 

Az interneten való keresés során kiderült, hogy a fotón látható könyvet egy webshopban lehet megvásárolni:
http://haditudosito.superwebaruhaz.hu/magyar-k58888

Kéréssel fordultam a webshop üzemeltetőjéhez, hogy szüntessék meg a könyv közszemlére tételét az általuk üzemeltetett oldalon, de válaszukban azt írták, hogy csak hatósági eljárás nyomán teszik ezt meg.

Ezúton tisztelettel kérem, hogy a Legfőbb Ügyészség indítson eljárást a hivatkozott Btk. paragrafus alapján, hogy a náci propagandát ne lehessen terjeszteni, közszemlére tenni.

Tisztelettel:
Vajnai Attila

Vélemény, hozzászólás?