Bokros ismét taccsra tette a baloldalt

A „baloldal” főpolgármester-jelöltségéért folytatott szappanopera lassan végéhez ér a választás napjával, amikor is óriási buktára számíthatnak a neoliberálisok.

Ezzel együtt sajnos a legnagyobb vesztes a magyar kizsákmányoltak osztálya lesz, akik felett az önkormányzatokban tovább uralkodhat a fasisztoid hatalmak kiépítő Fidesz rezsim.

A magát baloldaliként aposztrofáló, ám erősen jobboldali gazdaságpolitikát megvalósító Gyurcsány-Bajnai kormányok folytatták azt a neoliberális jelleget mutató kapitalista folyamatot, amely 1989-ben a rendszerváltással kezdődött. A 2006 utáni időszakban elkezdődött hazánk jobbratolódása, majd két katasztrofális vereséget szenvedett el – megérdemelten – a Magyar Szocialista Párt.

A hazai „baloldal” megmaradt a tőke kontrollja alatt, ezért nem tudott balra tolódni, és valódi szegénypárti politikát folytatni.

A 2010-es és 2014-es választásokat is a neoliberális milliárdosok arcai uralták, tehát borítékolhat volt a Fidesz nagyarányú győzelme. A neoliberális pártok mellett a nyugat által már nem titkoltan pénzelt fantom-törpepártok (Liberálisok, Együtt, PM) is bekerültek a parlamentbe.

Most Bokros Lajos éli másodvirágzását, aki puccszerűen ragadta magához a főpolgármester-jelöltséget Budapesten.

Többször is kijelentette, hogy ő a legnépszerűbb jelölt a „baloldalon”. Tette ezt annak ellenére, hogy a Medián felmérése szerint több mint kétszer akkora volt Falus Ferenc támogatottsága, mint Bokros Lajosé. A Mediánnál 12 százalékra mérik a visszaléptetett Falus Ferenc, 5 százalékra a baloldalt is megosztó pótjelölt Bokros Lajos népszerűségét.

Tarlós István (Fidesz) támogatottsága 37 százalék, Staudt Gáboré (nácik) 10, Magyar Györgyé (független) 3, míg Csárdi Antalé (LMP) 2 százalék. A (neo)liberális Bodnár Zoltán egyetlen szavazatot sem kapott. Az Ipsos is hasonló arányokat mért.

A Nézőpont intézet legújabb felmérése szerint Bokros jelölése nem hozott több támogatottságot, mint amennyi már eddig is volt Falus Ferencnek, tehát csak a bizonytalan szavazókra tudnak támaszkodni.

A hátrány azonban már most leküzdhetetlen. Sőt, Bokros Lajos természetesen sokkal több embert fog otthon tartani vagy átcsábítani a Fideszhez vagy akár a Jobbik-fasisztákhoz, mint amennyit az urnákhoz vonz.

Pedig normális baloldallal a Fidesz legyőzhető lenne.

A Fidesz rezsim fasizálódó rendszere ugyanis rettentő mértékben zsákmányolja ki az embereket, közülük is a legszegényebbeket. Csakhát ugyanez a kizsákmányolt réteg egyszer már megtapasztalta a Gyurcsány-Bajnai kormányokat is, akik nem szúrták ki a szemüket olcsó rezsicsökkentő propagandamaszlaggal.

Természetes, hogy ezen választók nem fognak az urnákhoz röpülni, hogy ismét egykori kirablóikra szavazzanak. A valódi baloldali alternatíva pedig – média és milliárdos támogatók hiányában – nem érheti el őket. Elégedetlen választó pedig rengeteg van. Nyomorba taszított emberek rengetegen vannak. Ezek megszólítására sosem lesz képes egy Bokros Lajos, és úgy tűnik, ehhez már minden MSZP is kevés, akiket már csak a hardcore fanjaik tartanak valahogy életben.

A neoliberális politikát erőltető politikai haszonlesők azonban nem fogják feladni egykori pozícióikat a „baloldal” élén. Továbbra is a politikai aktivisták és hálózatok feletti totális kontrollra törekszenek, mielőtt azok átállnának más baloldali formációkhoz. Ennek eredménye, hogy Magyarországon a baloldali politika lényegében megszűnt létezni, értékeit alternatív szervezetek képviselik csak. A szakszervezetek szintén jobboldali befolyás alatt állnak, és csak a legsúlyosabb esetekben foganatosítanak látszatintézkedéseket (már rég túl kellene lennünk a sokadik általános sztrájkon). Ezzel lényegében az osztályharc is megszűnt.

Marad az osztályellentét, amelyet a kisemberek ellenállása híján jelenleg a teljes kifosztás jellemez. A Fidesz persze – okosan – kijelölt a szavazótáborból egy épp akkora, de még mindig csekély szeletet, amelynek támogatásával el tudja érni a választói akarat kétharmadát.

A változáshoz a jelenlegi „baloldalt” kell kirántani a tőke kontrollja alól. Az MSZP aktivistáinak, valóban baloldali kádereinek vagy meg kell tisztítaniuk pártjukat a tőkés elemektől (nem fog sikerülni), vagy át kell lépniük tiszta pártokba. Európai Baloldali alternatíva pedig létezik.

Vélemény, hozzászólás?