Chewbacca-védelem az Alfahír álhír-portálon

A jobboldal lételeme a hazugság. Történetünk ott kezdődik, hogy a DélHír nevű jobbos álhírportál menekültek ellen uszító cikket tett közzé, amely szerint migránsok ezrei allah akbar kiáltások közepette rohanták le a szerb-magyar határt.

A hírt minden hazai neonáci portál, köztük a jobbik hivatalos propagandaoldala, az Alfahír is átvette. Természetesen kiderült, hogy az egész csupán uszító álhír, erről mi is cikkeztünk. Ekkor egyesek visszakoztak, mások tovább védték elszántan és elkeseredetten a mundér becsületét, mindhiába. Az Alfahír mindkettőt megtette. Először sunyin törölték a témában írt cikküket, majd másnap közölték, hogy jajj nem, mégis igaz!

Meg is „magyarázták”, hogy miért? Ehhez a szánalmas Chewbacca-védelmet használták.

Mi a Chewbacca-védelem?

A Chewbacca-védelem a South Park című, durván szókimondó, a társadalom elé görbe tükröt tartó felnőtt rajzfilmsorozatból származik. Az alkotók azt figurázták ki vele, ahogy Johnnie Cochran, O.J. Simpson védőügyvédje megtámadta a bizonyítékokat, elbagatellizálta őket stb. És tette ezt persze sikerrel, hiszen O.J.-t felmentették.

A rajzfilmben előadott Chewbacca-védelem lényege, hogy Cochran – mint rajzfilmfigura – az egyik szereplőt a bíróságon védve Chewbaccáról, a Csillagok háborúja nagy, szőrös szereplőjéről beszél össze-vissza. A lényeg teljesen értelmetlen félrebeszélés és rizsa, de a végén azzal zárja a beszédet, hogy ügyfele ártatlan.

Alkalmazása

Volt már példa a magyar jog történetében, hogy valaki Chewbacca-védelmet használt. A Tomcat néven hírhedtté vált szélsőjobboldali blogger, Polgár Tamás ugyanis felhívást intézett, hogy dobálják meg tojással Demszky Gábor korábbi főpolgármestert. Két troll meg is tette ezt. Tomcat 2009. július 17-i rendőrségi kihallgatásának jegyzőkönyvében betű szerint a következő áll:

„Szeretném elmondani, hogy a Csubakka védelmével élve nyilvánvaló, hogy Csubakka a Kasyik bolygón született két és fél méter magas, ugyanakkor Wicket az Endoron mindössze fél méter magasra nőtt. A kettő között nincs összefüggés és ennek az egésznek nincs értelme, ezért kérem az eljárás megszüntetését.”

Ez lényegében majdnem szó szerinti idézete a South Park rajzfilmben előadott paródiának. Nyilván nem ennek köszönhetően, de megszüntették a blogger ellen felbujtás vádjában indított eljárást.

Egy másik esetben Welsz Tamást kérdezte az RTL Klub a panamai körözéséről, aki „félreérthetetlenül” reagált: „Számomra nagyon meglepő, hogy nagyon-nagyon sok rosszindulatú megjegyzést kaptunk ezzel kapcsolatban, pedig hát ezeknek az embereknek tudniuk kéne, hogy ugye ha a spirituális oldalt nézzük, akkor igenis Magyarországon van Európa szívcsakrája”.

És most az Alfahír is beszállt a buliba…

A „Nem kamu! Tényleg elindult több száz fegyveres migráns a határ fele” című cikkük maga a gyöngyszem. Tehát, amit korábban állítottak:

1, Több ezer
2, fegyveres
3, allah akbar kiáltással
4, nekirontott
5, a szerb-magyar határnak Horgosnál.

álhír

1, Ezzel szemben most már csak 100 ember szerepel a cikk címében is, amely ugye most már aztán tényleg megmondja a tutifrankót, és ez már tényleg „nem kamu!”. Szerintünk meg, aki először hazudott, az másodszor is fog. Egyetlen illusztráló képen sem tudtak bemutatni 20-nál több embert, és azok is hamisak voltak, hiszen volt, ami a franciaországi Calais-ban készült.

2, Senkinek nem volt fegyvere. És ezt sehogy nem is tudták bebizonyítani. A megerősítő Alfahír cikk pusztán két „tanúvallomásra” hagyatkozik, amelyek erősen megkérdőjelezhetőek, hiszen egyikük névtelen, másikuk pedig hetek óta csak bevándorlók ellen uszító cikkeket tesz közzé a facebookon – megnéztük! Ő is csak arról számol be, hogy a migránsoknál husáng volt. Használták? Nem. Az fegyver? Nem! Támaszként megkönnyíti a hosszú sétát? Meg!

3, Végignézve minden forrást, videót, semmi jel nem utal allah akbar féle kiáltásra, amely nyilván a menekültek terrorista voltának képzetét óhajtaná erősíteni. Erről még a megerősítő cikk „tanúvallomásai” sem számolnak be.

4, Szó sincs sehol nekirontásról. Még az Alfahír megerősítő cikkében is csak arról írnak, hogy Horgoson járkálnak menekültek. A névtelen szemtanú persze megerősíti, hogy ezren átjöttek a határon, de többet nem. Ezzel persze ellentmondásban van a másik szemtanú és a cikk címe, amely már csak száz emberről beszél. Erőszakos cselekményről senki nem számolt be, mindenki a DélHír cikkét vette át ész nélkül, amely az Alo.rs-t jelölte meg forrásának, amelyben szintén egy szó sincs erőszakról.

5, A cikk eredetileg az Alo.rs szerb bulvároldalon jelent meg, amely hírhedt túlzásairól. Még ők sem írnak egy szót sem határról, csak arról, hogy 20 migráns szóváltásba keveredett a hatóságokkal, akik továbbengedték őket, semmilyen erőszakos cselekmény nem történt, pláne nem a határon.

Miről ír még ezen kívül az Alfahír cikke?

Első bekezdésben semmiről, felvezetés, hogy akkoris igazunk van. Nem erősítenek meg semmit.

Aztán újabb szekció az említett két tanú(kamu)vallomással, amelyet már elemeztünk. Nem erősítenek meg semmit.

Újabb szekció a szélsőjobboldali, ám fideszes kötődésű Pesti Srácok cikkéről. Ebben leírják, hogy a PS szerint az Alo.rs nem szavahihető. Tehát annyira ostobák, hogy a saját ősforrásuk hiteltelenségét közlik!! Majd idézik, hogy a PS megkérdezte a már említett névtelen tanút. Tehát semmi új infó. Nem erősítenek meg semmit.

Újabb szekció nyílik immár a „balliberális” médiáról. Ebben az áll, hogy a cink.hu megtámadta az origo.hu-t, mert ez utóbbi a fasisztákhoz hasonlóan kritikátlanul átvett egy kamuhírt. Aztán persze az origo.hu is visszakozott. Ez lényégében megint csak az Alfahír számára rossz információ, de ők csak közlik. A Népszabadság cikkéről egyenesen azt hazudják, hogy „a Délhír.info hírét tálalja és nem írja azt, hogy kacsa lenne az.” Az igazság, hogy a Népszabadság cikke végig a „feltehetőleg” szót és kérdőjeleket használ, és a végén külön bekezdést szentelnek arra, hogy a hírt senki nem erősítette meg. Tehát ez a bekezdés sem erősít meg semmit a korábbi állításokból.

Utána még egy bekezdést szentelnek a HVG alázásának egy teljesen más ügy miatt. Ez sem erősíti meg az első cikkben leírt hazugságokat, mivel köze sincs hozzá.

Tehát: A jobbikos Alfahír több bekezdésen keresztül rizsázott a semmiről; szavahihetetlen tanúkat vonultatott fel, akik ráadásul még az eredeti cikk állításait is cáfolták; sőt még olyan dolgokat is leközölt, amely a saját állításaikkal is ellentétes; valamint személyeskedett más portálokkal.

És a végén pofátlanul, minden logikai lépés nélkül lehúzzák a nagy semmi alapján a konklúziót, hogy márpedig a cikkük azért is igaz és kész!