Híradó = Horror

Mára már teljesen világossá vált: kereskedelmi tévék híradóját nézni semmi értelme.

Ezekben a „híradókban” ugyanis nincsenek már hírek. Vagy legalábbis 1-2 db fél óra alatt. A mai híradók legfőbb témája: az egyének tragédiája.

Manapság már minden egyes „hír” arról szól, hogy valaki meghal, lebénul, megbetegszik, kilakoltatják, stb… Minden egyes halálos közlekedési baleset bekerül, ez a „híradó” adásidejének harmadát-negyedét is kiteszi. Utána jönnek a betegek, hajléktalanok, kilakoltatások, stb. A társadalmi nyomor egyéni megnyilvánulásainak még lenne is értelme, amikor ha a híradások az okokra is rávilágítanának, nem csak a történésekre.

A kapitalista média ugyanis manapság már más, mint a szocialista. A régi idők modernebb hírműsorai ugyanis még a miértre is kerestek és adtak választ, manapság már csak a mi és a hogyan a divat. Ez jól viszonyul az adott kor szellemi színvonalához. Az öntudatos munkásoknak ugyanis még meg lehet magyarázni az események hátterét, a kapitalizmusban nevelt és megnyomorított emberek már erre sajnos kevésbé fogékonyabb.

Így marad csak a színvonaltalan hírszerkesztés a tragikusabbnál tragikusabb hírekkel. De miért pont ilyen hírek kellenek?

Először is a tragédia félelmet kelt. A félelem azt az érzetet kelti, hogy az embernek nincs jövője, bármikor megölheti a cunami, lelőhetik, kirabolhatják, lezuhanhat a repülővel, meghalhat sertésinfluenzában. A jövőtlenség pedig nagyobb fogyasztásra sarkall. Minek spórolni? A pénzt itt és most kell eltölteni, mielőtt elpatkolunk, lehetőleg ne is a saját pénzünket költsük el, hanem a bankokét, így el lehet adósítani magunkat.

Aztán persze az emberek szeretik ezeket a híreket nézni. Ha nem szeretnék, nem lenne nézettsége. Sajnos ez az igénytelenség belé van kódolva a fogyasztóba. Kicsit félni és borzongani is sokan szeretnek. Erre épül a horrorfilm-ipar! És igen, a „híradó” tulajdonképpen nem más, mint a valóság alapján megírt HORROR!!!!!

Vélemény, hozzászólás?