1 millió munkavállaló nyomorog!

A Fidesz kormány 1 millió új munkahelyet ígért, ezzel szemben 1 millió nyomorgó munkavállaló lett Magyarországon.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség stílszerűen a kapitalista rendszerváltó puccs 25. évfordulóján tette közzé tragikus jelentését.

E szerint Magyarország 4 millió munkavállalójából 1 millió annyi fizetést kap, amelyből nem tud megélni. Azaz 8 órás, bejelentett, teljes állású munkáért nem kap annyi fizetést, hogy önmagát el tudja tartani, nem hogy a családját.

A dolgozói szegénység a kórházi ellátásban és a szociális ellátásban dolgozókat érinti a legsúlyosabban. 60 százalékuk (145-150 ezer fő) szakmunkás minimálbért, azaz nettó 77.290 forintot kap kézhez.

Önmagában már az is tragikus, hogy Magyarországon csupán 4 millióan dolgoznak, és óriási a munkanélküliség.

Magyarország alig 10 millió lakójából 4,6 millióan élnek létminimum alatt, azaz közel a lakosság fele.

A rendszerváltás óta 350.000 magyar menekült külföldre a kapitalizmus elől.

Hazánkban rengeteg munkavállaló joga sérül: késői fizetések, fizetések elmaradása, ki nem fizetett túlmunka, munkahelyi megalázás és zaklatás, rasszizmus, indokolatlan elbocsátások, munkabiztonsági hiányosságok.

A neoliberális megszorító politika nem csak gazdasági, de társadalmi és politikai válságba juttatta hazánkat, mikor a tomboló nyomor talaján megjelent a tomboló fasizmus. A válságon csak szegénypárti, marxista baloldali politikával lehet úrrá lenni.

 

poverty1b

Vélemény, hozzászólás?