A Demokratikus Koalíció Angela Merkel szoknyája mögé bújik 

A DK vezetése hisztérikus közleménnyel reagált Szanyi Tibor egy kijelentésére, amelyben Angela Merkel elleni tüntetésre buzdította az ellenzékieket a német kancellár februárra tervezett látogatása során.

A neoliberális és antikommunista politikájáról ismert Gyurcsány-párt láthatóan közelebb áll a német jobboldal megszorításokra alapozott kormányzásához, mint a baloldali értékekhez.

Habár a DK képviselői az Európai Parlament szociáldemokrata többségű frakciójában ülnek, közleményükben odáig mennek, hogy szerintük a Merkel elleni tüntetésre való felhívás Orbán nyugatellenes nézeteit erősítheti. A német kormány politikájának bírálatát – akár tüntetés formájában – még a német konzervatívok sem tartják nyugatellenesnek. Furcsa is lenne, ha például Joseph Stiglitzet a Nobel-díjas közgazdász professzort próbálnák az európai értékek veszélyeztetésével vádolni. Köztudomású ugyanis, hogy Stiglitz élesen bírálja Angela Merkel politikáját, a megszorításokat, az EU tagállamainak adósságkezelését, ami szerinte az eurozóna pénzügyi rendszerét veszélyezteti, és ezzel elmélyíti a válságot.

Az Európai Baloldal osztja Joseph Stiglitz aggodalmait, és Angela Merkelt felelősnek tartja Görögország válságának elmélyülése miatt. A megszorítások azokat a vétlen embereket sújtják, akik elszenvedői ennek a jobboldali politikának Görögországban, Magyarországon és egész Európában. Ennek a politikának közösek a gyökerei a német és a magyar kormány intézkedéseiben, ezért a baloldali politikai szervezetek joggal szervezhetnek tüntetést Angela Merkel ellen budapesti látogatása során.

Az Európai Baloldal elítéli Orbán Viktor és Angela Merkel antiszociális gazdasági intézkedéseit, ezért támogatni fogunk minden demokratikus tiltakozó akciót a német kancellár szegényellenes politikája ellen.

Európai Baloldal
Sajtóiroda
http://europai-baloldal.hu

Vélemény, hozzászólás?