A HÖOK-Fidelitas lepaktálás nem a diákok érdekeit szolgálja

A Fidesz képmutatóan most a Fidelitas nevű ifjúsági szervezetén keresztül próbálja meg magához édesgetni a megsarcolt és semmibe vett diákságot.

A felsőoktatást a tandíj, a keretszámok drasztikus csökkentése, az ösztöndíjak nevetségesen alacsony összege, az intézmények költségvetésének csökkentése és a kollégiumok bezárása jellemzi. Az elmúlt 25 évben olyan felsőoktatási rendszer alakult ki, amely privilegizálta a modern arisztokráciát, míg a szegény családok gyermekei kiszorulnak – sőt, ez az alap- és középszintű intézményekre is jellemző.

Az Európai Baloldal jó ötletnek tartja a Fidelitas „Gólya-házakra”, „Fecske-házakra” és kollégium-felújításra tett javaslatait, de az eddigi kormányzás tragikus eredményeit figyelembe véve, erősen kétséges, hogy ezek nem csak újabb demagóg, populista ígéretek, amelyek – szokás szerint – vagy nem valósulnak meg, vagy csak egy szűk „diákarisztokráciát” fognak érinteni.

Az Európai Baloldal szerint a HÖOK vezetése egyrészt nagyon naiv, ha felül a kormánypárt propagandájának, másrészt alkalmatlan a diákság képviseletére, ha ezekhez a törekvésekhez még asszisztál is.

forrás: Fidelitas

Felszólítjuk a diákságot, hogy a további tandíj-emeléseket, keretszám-csökkentéseket, kollégium-bezárásokat, dolgozói elbocsátásokat elkerülendő, álljanak ki a saját érdekeik mellett. A tandíj-emelés kapcsán létrejött ellenállásnál sokkal erősebb kiállásra van szükség, mielőtt a Fidelitas venné át a HÖOK helyét.

Kérjék a civil szervezetek, más érdekképviseleti szervezetek, rendszerkritikus pártok segítségét! A hazai diákság jobbat érdemel: ösztöndíj-emelést, nagyobb keretszámot, több férőhelyet, kutatási lehetőséget. Egy olyan állam, amely képes világszínvonalú stadionokat építeni és politikusok számára luxusvagyonokat biztosítani, az erre is képes fordítani.

Európai Baloldal
Sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?