A kapitalizmus kompenzált: online vasárnapi nyitva tartás

A Tesco érdekes ötlettel mutatott fityiszt a kormány vasárnapi zárva tartásról szóló ötletének.

A kapitalizmusnak megvannak a kompenzáló mechanizmusai, amivel a Fidesz látszatintézkedéseit és az ellenzék látszatötleteit ellensúlyozhatják. Ebben a politikai színjátékban mindig a munkás fog alulmaradni, egészen addig, amíg egy valódi, alternatív, európai baloldali erő hozzá nem mer nyúlni a valódi kérdésekhez.

A 27%-os ÁFA tragédia a társadalmi többség számára, ugyanis sokak számára nehézkes és lehetetlen az indokolatlanul drága élelmiszerek megvétele. Az ellenzék persze előállt az ÁFA-csökkentés látszatkövetelésével, azonban mindenki számára világos, hogy egy ilyen adócsökkentést rögtön áremelkedés követne, a tőkés profitja pedig garantált maradna – természetesen az éhezők kárára. Ellenben, ha az Európai Baloldal árplafon követelését is hozzácsapták volna az ÁFA-csökkentéshez, az már valódi eredményt tudott volna elérni a dolgozók életszínvonalának növelése érdekében.

Hasonló a helyzet a vasárnapi zárva tartással. Ha a kormány véghezviszi az ötletet, a kapitalista rendszermechanizmusok a törvényszerűségeinél fogva kompenzálni kezdenek. Már meg is van az első ötlet: a multik online értékesítéssel fognak élelmiszert árulni. Erre ugyanis nem vonatkozik a vasárnapi zárva tartás szabályozása.

Egyáltalán felháborodunk még azon, hogy milyen erők játékszerévé váltunk?

Vélemény, hozzászólás?