A Thürmer-párt meghiúsította a vasárnapi zárvatartásról tartandó népszavazást

A vasárnapi zárvatartás az egész társadalom kedélyeit borzolja, hiszen rettentő sok ember életét nehezíti meg, hogy képtelenek hétvégén hozzájutni a betevő falathoz, alapvető élelmiszerekhez, vagy éppen mosóporhoz, tisztálkodási szerekhez, egyszóval mindenhez, amelyre hamar és hirtelen szükség lehet.

Ennek ellenére ez még mindig egy pitiáner ügy azokhoz a társadalmi kérdésekhez képest, amelyek problémát jelentenek ebben az országban: legalizált korrupció, offshore, munkanélküliség, gyermekszegénység, gyermekéhezés, háborús politika, stb.

Nem véletlen, hogy a magát baloldalinak hazudó, neoliberális ellenzék is rászállt a vasárnapi zárvatartás kérdésére, hiszen így eljátszhatja a népbarátot anélkül, hogy kardinális, mindenkit érintő szociális kérdésekhez hozzányúlna. Egyértelmű, hogy hordereje miatt egy vasárnapi zárvatartásról tartandó népszavazás érdeklődés hiányában kudarcba fulladna.

A vasárnapi zárvatartás intézménye másfelől látszólag munkásbarát intézkedés. A dolgozók vasárnap pihenhetnek, a gonosz tőkés nem kényszerítheti őket munkára. Ilyen primitív módon gondolkozott a másik, Thürmer-féle Munkáspárt, amikor ismét beállt a Fidesz mögé megvédve annak „szociális vívmányát”. Mindamellett ismét elfeledkeztek a következőkről:

1, Nincs szocializmus (erről rendre elfeledkeznek, és még mindig azt hiszik, ez az előző rendszer). Tehát ha vasárnap hazaküldik a munkásokat, akkor a vállalkozás a kiesett profithiányt rögtön rajtuk fogja leverni. Ez akár még a munkanélküliség növekedéséhez és a bérek csökkenéséhez is vezethet.

2, Nincs teljes foglalkoztatottság (mivel ugye 1-es pont, azaz nincs szocializmus). Tehát ha vasárnap valakinek nem kell dolgozni, akkor beosztható más időpontra, ergo egy másik munkásra már nincs is szükség – tehát repül.

A vasárnapi zárvatartás megjelenésekor a Munkáspárt furcsa módon a szélsőjobboldali Honfoglalás 2000 nevű álcivil szervezet mellett megjelent audiencián Erdő Péter bíborosnál (csak kisebb embert kaptak). Micsoda véletlen.

Na már most a kormánynak nagyon is jól jött a Thürmer-párt kiállása a vasárnapi zárvatartás mellett, mivel ő lehet az a balek, aki eddig a KDNP volt. Thürmerék ugyanis megkapták azt a szerepet, hogy magukra vállalták a népszavazások megakadályozásának manapság klasszikussá váló taktikáját. Azaz, ugyanolyan kérdést kell benyújtogatni, mint az ellenfél, csak szabálytalan formában.

Ez lehetővé teszi a szintén hatalombarát bíróság számára, hogy a normálisan megfogalmazott népszavazási kérdést elutasítsa, mégpedig azzal az indokkal, hogy más kérdés már érkezett ugyanabban az ügyben. A szabálytalanul beadott kérdést pedig szintén visszadobják. Így népszavazás nem lesz.

Konkrétan az MSZP támadta be a vasárnapi zárvatartást, a Thürmer-párt pedig bevédte. Csak ez utóbbi szándékoltan szabálytalan kérdést adott le, hiszen az a vasárnapi zárvatartás alkotmányba foglalásáról szól, amelyre – ugye – nem lehet népszavazást kiírni. Ami még gyanús, hogy az MSZP szabályos, de később leadott kérdését előbb törölték, mint Thürmerék szabálytalanját. Így a hatalom ismét jól járt.

Maradnak a Fidesz-KDNP-sek örömben a hatalmukban a zárvatartásukkal együtt. Thürmerék örülnek az új székházuknak. Az álbaloldal pedig megint csak hoppon maradt.

És akkor maradt az Európai Baloldal, amely inkább hozzányúlna az egész társadalmat érintő, valódi szociális kérdésekhez, amelyek a dolgozó, munkanélküli, elnyomott, hajléktalan, éhező, nyomorgó, tanuló, tanulni vágyó, nyugdíjas tömegek érdekeit érinti. Az Európai Baloldal hozzányúlna a kizsákmányolók, bankok, fasiszták, egyházak, nagyvállalatok érdekeltségeihez és vagyonához is. Ezekben a kérdésekben a jelenlegi módon sem lehet igazán népszavazásokat kiírni. Viszont van egy népszavazási intézmény, amely sokkal igazságosabb, eredményesebb, nemesebb,  jogosabb, mint a jelenlegi burzsoá „demokrácia” által nyújtott gumicsontok:  a Társadalmi Forradalom.

Vélemény, hozzászólás?