Aláírásgyűjtés a miskolci béremelésért: A Jobbik pofátlan párt-propagandisztikus populizmusa

Aláírást kezd a Jobbik a miskolci fizetésemelésekért. Ez önmagában tök jó, de éppenséggel ennek finanszírozására képtelenek voltak bármilyen forrást megnevezni. 

A nácik szerint az állami vállalatoknál ugyanazért a munkáért ugyanannyi bér jár Miskolcon, mint a Dunántúlon. Ebben persze igazuk van, de a következők a bökkenők.

1, Az immár sorozatos náci, rasszista és antiszemita botrányokkal küzdő Jobbik nem a társadalmi igazságosságáról híres. Kormányon eszébe sem lenne ugyanazon munkáért ugyanazon fizetést biztosítani. A nyilatkozataikból ítélve jelentős „faji” különbségek lennének a jövedelmek között – már ha feltételezzük, hogy a Jobbik-rezsimben más bőrszínű ember kaphat munkát.

2, A Jobbik ugyanezen nyilatkozatában elítélte a Világsátort, azt nemzetközi cigányközpontnak nevezve, valamint elítélte a cigányság itt folytatott képzését. A Jobbik tehát egy értelmes kezdeményezést még rasszista gyűlölettel is párosított. Miskolcon az egyik legégetőbb probléma a kapitalista rasszizmus által szellemileg és anyagilag lenyomorított kisebbségek helyzetének megoldása, munkahelyek teremtése, és számukra – is – tisztességes fizetések biztosítása. Ez a fajta politika lenne a nyomor miatti bűnözés megoldása is, amelynek természetét a fasiszták a „cigánybűnözés” kifejezéssel kendőznek el.

3, A Jobbik a rasszista kijelentéseivel megint a társadalmat ugrasztja egymás ellen, ahelyett, hogy a szegénység okát, a kapitalizmust, a vállalatokat és az államot kritizálná. Ezzel jó szolgálatot tesz az osztályelnyomásnak.

4, Tudják, a Jobbik miből fedezné a miskolci fizetésemeléseket? Az ég világon semmiből, ugyanis erről nem nyilatkoztak, mivel fogalmuk sincs róla.

Ennél fogva a pénzügyi alapok felsorolása nélküli fizetéskövetelés nem más, mint demagóg populizmus, pofátlan pártpropagandisztikus népámítás.

Mi, modern marxisták, az Európai Baloldal szintén megfogalmazunk rengeteg bér-, nyugdíj- és ösztöndíj-emelési követelést, ám ennek rendre megnevezzük pénzügyi alapjait is: Tobin-adó a spekulatív tranzakciók megadóztatására, luxusadó a gazdagok megadóztatására, a tisztességtelenül működő intézmények államosítása, a banki extraprofit megadóztatása, örökösödési adó, stadionépítések leállítása, a NATO költségvetés lenullázása, stb… Nos, a Jobbik soha semmi ilyesmit nem nevezett meg pénzügyi fedezetként semmire. Kivéve persze olyan katasztrofális ötleteket, amelyek a cigányság segélyezésének megszüntetését célozzák meg, ezzel sokkal jobban elsúlyosbítva az amúgy is meglévő problémákat. Ha a Jobbik nem nevezi meg, honnan szerez pénzt egy ilyen fizetésemeléshez, akkor az nem más, mint üres ígéret. Azt pedig tudjuk a történelemből, mennyit is ér a fasiszták szava.

Vélemény, hozzászólás?