Állampolgári panasz a GVH-nak a Gundellel kapcsolatban

Tárgy: Panasz a Gundel Kft. tevékenységével szemben, a Miniszterelnöki Kabinetiroda menzája működtetésével kapcsolatosan, az egykori karmelita kolostorban.

Tisztelt Gazdasági Versenyhivatal!

Elöljáróban köszönöm a telefonos ügyfélszolgálat munkatársainak segítségét a panasz benyújtásának módját illetően, valamint a GVH honlapján található részletes tájékoztató anyagokat.

Panaszomat azért nyújtom be, mert nemcsak engem, hanem a közvélemény széles körét háborította föl, hogy miközben gyermekek tízezrei éheznek hazánkban; az óvodák, bölcsődék iskolák és kórházak közétkeztetése botrányos rossz; továbbá a legolcsóbb önkiszolgáló éttermek árai is emelkednek, a Gundel kft. a budapesti, egykori karmelita kolostorban sok milliárdért kialakított igen pompás helyen olyan olcsón nyújt vendéglátó-ipari szolgáltatást, amihez képest minden más vendéglátó-ipari szolgáltató – ideértve különösen magát a Gundel kft.-t is a városligeti éttermében – lényegesen drágábban teszi ugyanezt.

Kérem a hivatalt, hogy panaszom érdemi vizsgálata során vegye figyelembe, hogy a menza olyan földrajzi környezetben található, ami turisztikai szempontból kiemelkedő jelentőségű, és ahol ennek megfelelően sokkal magasabbak az árak. Példaképpen említem meg, hogy míg a menzán 260 Ft a somlói galuska, a környező éttermekben és cukrászdákban a somlói galuska ára megközelíti a 2 000 Ft-ot (a legolcsóbb 1950 Ft), és általában is a desszertek ára az 1 800 – 6 000 Ft közötti sávban mozog – , már ahol a neten található étlapon egyáltalán föl merik tüntetni az árakat. Hasonlóan nagy az árszorzó a menük esetén. A Gundel kft. sajátos árképzésére utal az is, hogy míg egy csülkös bableves 300 Ft-ba, a káposztás tészta 360 Ft-ba kerül, tehát együtt 660 Ft-ba, addig ugyanez menüben kb. 30%-kal drágább, vagyis 850 Ft. Soha nem láttam még példát arra, hogy a menü drágább legyen, mint annak összetevői.

A földrajzi környezethez képest lényegesen alacsonyabb árakat az sem indokolhatja, hogy míg a várnegyedben – és tapasztalataim szerint minden hivatásos étkezdében, ideértve az iskolai és vállalati éttermeket és az utcai hot dog árusokat is – szalvétát is kap a vendég, a karmelita menzán a sajtóban megjelent hivatalos fotók szerint ezzel takarékoskodnak.

A fentiek alapján erős a gyanúm, hogy a Gundel kft. megsérti a tisztességes verseny szabályait, erőfölénnyel él vissza a versenytársakkal szemben, netán más előírásokat sért meg, hiszen ekkora áreltérés olyan kirívó, hogy azt nem lehet nem észrevenni és törvényesnek tekinteni. Az alacsony árakat a menza szolgáltatását igénybe vevők jövedelme, szociális helyzete sem indokolja.

Kérem, hogy panaszom elbírálásának, a vizsgálatoknak eredményéről tájékoztatni szíveskedjenek.

Tisztelettel: Cs. Kádár Péter
2019. január 8.

Vélemény, hozzászólás?