Az Európai Baloldali Párt elítéli az USA venezuelai intervenciós politikáját

Az Európai Baloldali Párt véleménye szerint Barack Obama, amerikai elnök döntése, hogy Venezuelát a „nemzetbiztonsági fenyegetésnek” titulálja csak egy újabb mesterkedés, hogy igazolják az imperialista intervenciójukat.

Ez a minősítés – a Venezuela elleni szankciók mellett – a Latin-Amerikai országokban zajlott, katonai diktatúrák által végrehajtott puccsok fekete éveit idézi. A „nemzetbiztonság” védelmének kifogásával az Egyesült Államok törvényesen beiktatott kormányokat destabilizált azzal, hogy véres diktatúrákat állított fel és támogatott Közép- és Dél-Amerikában, amelyet az Egyesült Államok hátsó kertjének tekintenek.

Tarthatatlan, hogy egy Washingtontól több ezer kilométerre fekvő ország, stratégiai fegyverek és az Egyesült Államok megtámadásához szükséges források és szándék nélkül fenyegetést jelenthet az északi nagyhatalomra. Csak emlékezzünk rá, hogy egy éve a CELAC országok a körzetet Békezónává nyilvánították.

Az Európai Baloldali Párt, ahogy az UNASUR tette múlt pénteken, újra megerősíti a támogatását a venezuelai demokratikus folyamat és Nicolas Maduro elnök törvényes kormánya ellen.

Senkinek sincs joga beavatkozni egy szuverén ország belügyeibe, vagy minden alap nélkül kijelenteni, hogy fenyegetést jelent a nemzetbiztonságra.

Az Európai Baloldali Párt követeli, hogy az Egyesült Államok kormánya és az európai intézmények állítsák le az ország gazdasági, társadalmi és politikai destabilizációját. Szintén felszólítja a venezuelai politikai ellenzéket, hogy tiszteljék a demokratikus szabályokat, és engedjék, hogy a nép szabadon dönthessen jövőjéről a következő választásokon.

Európai Baloldali Párt

Vélemény, hozzászólás?