Az Európai Parlament világosan elítéli Orbánt

Marie-Christine Vergiat, az Egyesült Baloldal/Északi Zöldek (GUE/NGL) EP képviselője üdvözölte, hogy túlnyomó többséggel elítélték Orbán Viktort, amiért azt mondta, hogy újra bevezetné a halálbüntetést, csakúgy mint a „Bevándorlás és terrorizmus” című kérdőív miatt, amely a szélsőjobboldal álláspontját tükrözi.

Marie-Christine Vergiat elmondta: „Orbán Viktor átlépett egy határt. Magyarország emberi jogi helyzetét évek óta rontják, növelve a demokrácia, a törvények és az alapvető jogok aláásását. A legsebezhetőbb csoportok (hajléktalanok, romák, zsidók, LMBT-k) jogainak megkérdőjelezése és a gyűlöletbeszéd is egyre gyakoribb ezen emberek ellen. Ez egyszerűen teljesen elfogadhatatlan, és teljesen aláássa az európai integrációt.”

Így folytatta: „Az Európai Parlament felszólított egy mechanizmus felállítására, hogy monitorozzák törvényi szabályozás, a demokrácia és az emberi jogok alapelveinek teljesítését. A Parlament Polgári Szabadságok Bizottsága (LIBE) nem egy alkalmi jelentést fog írni. Az Európai Bizottságnak azonnal cselekednie kell, és többé nem engedheti a Tanácsnak, hogy gátolja ez ügyben az eljárásokat. Ez minden tagállamra vonatkozik. Az EU egyetemes értékeinek hátráltatása nem folytatódhat.”

Egyesült Baloldal/Északi Zöldek EP frakció

Vélemény, hozzászólás?