Jobbágyokat csinál a Fidesz a közmunkásokból

Az egyház után Pintér Sándor is megszólalt.

Mint arról nem rég tudósítottunk, az egyház „óriási” ötlettel állt elő: állami földeket vennének bérbe, amelyen szegényeket dolgoztatnának, akik szalmaházakban lakhatnának. Magyarul: korrumpálnak állami földeket pitiáner összegekért, rabszolga-munkát végeztetnek éhbérért, a profitot meg jó kizsákmányoló módjára lenyúlják.

Most Pintér Sándor ismerte fel a kapitalizmus alaptörvényét: az olcsó, éhes, mindent elvállaló és végletekig kizsigerelhető munkaerő kizsákmányolását. Belügyminiszterünk azzal az ötlettel állt elő, hogy a közmunkásokat napszámba adhatnák.

Kinek? Természetesen mezőgazdasági magánvállalkozóknak. Akik persze nagyon jól járnak, mert a legolcsóbb munkaerőt alkalmazhatnák, abban pedig busás profit van.

A kezdeményezés itt már vérlázító, de tovább is van még.

Kitalálták ugyanis, hogy a közmunkásoknak kötelező jelleggel el kell fogadniuk a „felajánlott” munkát. Ezt persze a közmunkás visszautasíthatja…. mi a megoldás? Természetesen törvényt kell alkotni! Mégpedig a következőt: a törvényjavaslat pedig három hónapra kizárja a közmunkából azokat, akiknek közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonya, vagy akik saját maguk mondtak fel.

Az ötlet persze jó is lehetne, csak a következőkre lenne szükség:

– állami földeken lehetne dolgozni,

– a munka önkéntes jellegű kellene, hogy legyen,

– tisztességesen meg kellene fizetni,

– tisztességes, biztonságos munkakörülményeket kellene biztosítani,

– a profitot a társadalom javára kell felhasználni.

Ezt persze már teljesen más gazdasági rendszer, mint a mai félfeudális-neoliberális-horthysta, összetákolt Frankenstein.

Vélemény, hozzászólás?