Neoliberalizmus: Harmadával nőtt az írországi hajléktalanok száma

Az írországi hivatalosan nyilvántartott hajléktalanok száma harmadával nőtt kevesebb mint egy év alatt – ismerte el az ország lakhatási intézete.

A január 28-ai hét végével 9,104 hajléktalan, köztük 3,267 gyermek (!) volt Írországban, amely 32%-os növekedés a 2017 februárjában regisztrált 7,421 emberhez képest.

Leo Varadkar parlamenti képviselő közölte, hogy a számok „hihetetlenül frusztrálók”, de Pearse Doherty, a Sinn Féin pénzügyi szóvivője elmondta, hogy Eoghan Murphy lakhatási miniszter pozíciója „egyre inkább tarthatatlan”, mivel a gyermek-hajléktalanság megduplázódott a múlt választások óta.

Varadkar azzal válaszolt, hogy a kormány „cselekszik”, de „nem éri el a szükséges eredményeket.”

Az Írországi Kommunista Párt (CPI) „mindenkinek lakhatást” követel, mivel „csak úgy lehet harcolni a neoliberális kapitalizmus egyre növekvő erői ellen, ha minden polgárnak lakást adnak, amelyet a jövedelmük arányban bérelnének az államtól.”

„A rezsi 2011-17 közötti 45%-os átlagnövekedésével és a bérek alig 5%-os növekedésével életszínvonalát kifacsarja a háziurak osztálya,” – közölte Eugene McCartan, a CPI főtitkára.

„Néhány csoport szerint a lakhatási rendszer tönkrement, de pontosan a háziurak és befektetők osztályával szövetséges Fine Gael szándékai szerint működik.”

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?