Nincs pénz laparoszkópiára – marad a hasfelmetszés

A Margit kórház műszaki vezetője elmondta, hogy laparoszkópos eszközeik elavultak, ezért a hasi-nőgyógyászati műtéteket kénytelenek nagy hasi metszésből elvégezni.

A laparoszkópos technikának számos előnye van a nagy hasi vágásokkal szemben. Először is a kis sebek sokkal jobban és szebben gyógyulnak, mint az óriási vágások. Ennél fogva a sebgyógyulási zavarok kialakulásának is kisebb az esélye. A fertőzésveszély csekélyebb. Persze nem gondoljuk, hogy a jelenlegi, profitot az ember elé helyező rendszer tekintetbe venné ezeket a humánus indokokat. Azonban még a kapitalista számára is kifizetődőbb lenne, ha a betegeket laparoszkópiával gyógyítanák. Ilyen műtét után ugyanis a beteg egy hét után visszaállhatna a munkába, és csak 2 napot töltene kórházban. A hasi feltárás esetén 5-6 hét is lehet a gyógyulási idő.

Laparoszkópiával tehát a kórházi számla csökkenne, és a beteg előbb lenne kizsákmányolható. Csak Budapesten 4500 kórházi és 22 ezer táppénzes napot lehetne megtakarítani. De a mi tőkés uraink ennyire nem előrelátóak, pedig végre adott egy eset, amelyben a két osztály érdeke azonos.

Jelenleg ott tartunk, hogy amíg Németországban a méheltávolítások 83-87%-át laparoszkóppal végzik, addig Magyarországon csak 3-4%-át!!!

A betegeknek így nem sok választásuk marad: nagy hasi metszést kapnak, vagy felkerülnek egy végtelen várólistára, vagy kicsengetnek 400-500 ezer forintot egy magánklinikának. Nyilvánvalóan ez a kórházi finanszírozásról döntő kapitalista pártok embereinek nem probléma, de a magyar lakosság tetemes többségének gondot okoz.

A Margit kórház a már így is szegény adófizető állampolgárokhoz fordult adományért. Nem beszélünk le senkit, hogy jótékonykodjon, de tudomásul kell venni, hogy az adakozás nem megoldása a problémának – itt százmilliós tételekről beszélünk. Az adakozás mellett rendkívül fontos lenne a kormány tudatos társadalmi rákényszerítése, hogy tisztességesen finanszírozza meg a kórházakat abból a temérdek adóforintból, amit naponta lehúznak a népről a 27%-os áfa, a tranzakciós adó, az ingatlanadó és lassan az internetadó képében is.

A cím csalóka: nem igaz, hogy nincs pénz. Pénz rendkívül sok van, csak nem a megfelelő zsebekben.

Vélemény, hozzászólás?